Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Pride mesec je tu, a kada će Zakon?

https://buro247.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 05. JUN 2022

Obožavamo jun! Ne samo zbog sve viših temperatura koje garantuju sve ređe druženje i izlaženje već i zbog simbolike koju nosi kao Mesec ponosa. Podsetimo, u junu 1969. godine dogodio se ključni događaj u LGBT+ istoriji koji je promenio društvene tokove iz korena. Tada se desila Stonvolska pobuna u njujorškoj četvrti Grinič Vilidž, kada su se dogodile spontane i nasilne demonstracije protiv političke racije koja je započela u jutarnjim satima 28. juna. U to vreme, homoseksualnost je bila kriminalizovana, a mali broj ugostiteljskih objekata dozvoljavao je ulaz gej osobama. Poznati bar Stounvol In je tada bio u vlasništvu mafije i bio je popularan sloju gej zajednice koji je bio najviše marginalizovan - među trans osobama i dreg kraljicama, ali i uslovno rečeno „feminiziranim" muškarcima, muškarcima koji su se bavili prostitucijom i mladim beskućnicima. Upravo to su bile osobe koje su bacile prvi kamen, pokrenule revoluciju koja je trajala nekoliko nedelja i stvorile istoriju: u roku od dve godine u Njujorku su formirane dve gej aktivističke organizacije, tri novinska lista, a prve Parade ponosa dogodile su se 1970. godine u Njujorku, Los Anđelesu i Čikagu povodom godišnjice nemira.

U savremenom dobu, ovaj mesec je taj kada glasnije govorimo o pravima LGBTQ zajednice ali i uživamo valjajući se u šljokicama uz naše omiljene hitove.

Međutim, ako govorimo o aktuelnim problemima, ovo je pravi trenutak da još jednom pomenemo Zakon o istopolonim partnerstvima koji je najavljen, ali se sa njim još uvek ništa konkretno ne dešava. Dešavanja u regionu, sa druge strane, ulivaju nadu. Presudom Višeg upravnog suda Hrvatske istopolnim parovima u bivšoj jugoslovenskoj državi omogućeno je da se prijave za usvajanje dece, a njihova seksualna orijentacija ne može biti razlog diskriminacije i odbijanja. Ovom presudom odbijena je žalba Ministarstva demografije, obitelji, mladih i socijalne politike na prošlogodišnju presudu Upravnog suda u Zagrebu kojom je Mladenu Kožiću i Ivu Šagoti dozvoljeno da započnu proces usvajanja dece, nakon šest godina borbe. Vuhu!

Na Zakon koji bi im omogućio osnovna prava koja se kod svalog heteroseksualnog para podrazumevaju, poput poseta u bolnici, zajedničkih kredita, nasledstva, još uvek se čeka. LGBTI zajednica i organizacije civilnog društva su dobile brojna obećanja da će zakon biti usvojen do kraja maja 2021. godine, između ostalog, i obećanje ministarke Čomić. Godinu dana kasnije - još uvek ništa.

Možda nas baš tokom nas ovog meseca iznenadi neka nova informacija?

Ako ne, ostaje da sačekamo EuroPride koji će biti održan upravo u Beogradu od 12. do 18. septembra. Iz organizacije kažu da će on biti prekretnica za LGBTI+ zajednicu u njihovoj borbi za ravnopravnost, ne samo u Srbiji, već i u regionu, jer će tog dana sve oči u Evropi gledati u Beograd i Srbiju, što će biti prilika da se izvrši dodatni pritisak na Vladu da učini više kada je reč o zaštiti ljudskih prava..

 

Vaši Komentari
Ako se ovako nastavi senzacionalisticki, populisticki itd po nasim uticajnim online i tv medijima nikad nece biti usvojeni zakoni kojima se prosiruju ili omogucavaju ljudska prava i slobode vec naprotiv, trend zadnjih 14 godina u Srbiji je donosenje represivnih, drakonskih i konzervativnih zakona, uz pomoc medija i pojedinaca i fondacija pod uticajem i/ili u interesu policije ,mislim. Dusa me boli kad vidim da naprimer u Novom Sadu NEMA gej diskoteka, gej sauna ni gej barova nema cak dok heteroseksualci uzivaju u diskotekama koje su sve na isti sablon samo se malo zanr muzike razlikuje, te se kao gej osoba u NS osecam diskriminisano i tuzno i bespomocno kao da sam osoba drugog ili treceg reda! Nema nista za gej osobe u Novom Sadu.
NS1 · 12.06.2022, 15:25
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi