Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Pride i u Albaniji

queer.hr  ·  Albanija  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 23. MAR 2012

Na Međunarodni dan borbe protiv homofobije, 17. maja, najavljeno je kako će se u glavnom gradu Albanije Tirani održati Pride.

Predsednik oraganizacije "Pink Embassy" Altin Hazizaj, izjavio je kako će upitati albanskog premijera Salija Berishu mogu li se ulicama Tirane vioriti zastave duginih boja uz zastave Albanije kako bi se time promovisala jednakost te poštovanje prava LGBT zajednice.

Prema rečima organizatora, LGBT osobe čine 10 posto sveukupnog albanskog stanovništva te se Pride mora održati kako bi se uputilo na činjenicu da se LGBT osobe osećaju diskriminisanim u Albaniji. Zatražili su potporu i ombudsmana pravobranitelja koji je izjavio kako se LGBT osobe susreću s različitim oblicima diskriminacije - ne samo društvene nego i institucionalne da je krajnje vreme tome stati na kraj.

Pravobranitelj je najavio kako će uskoro objaviti izveštaj o stanju LGBT prava u zemlji te da će ga predstaviti albanskom parlamentu.

Vaši Komentari
A zasto ne bi bio? Albanija nije zaostala kao Srbija!
Beograd, Srbija · 27.03.2012, 6:44
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi