Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Premijerka Ana Brnabić

noizz.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 18. FEB 2021

Najava da će do kraja prolećnog zasedanja Skupština Srbije glasati o zakonu koji će priznati istopolnu zajednicu, izazvala je burnu reakciju u javnosti - negativnu u onom delu koji se nije ni potrudio da shvati koliko će ova promena pozitivno uticati na kvalitet života pripadnika gej zajednice, a pozitivnu kod onih koji godinama čekaju da svi građani Srbije imaju jednaka ljudska prava. O ovome sam razgovarala sa Anom Brnabić, prvom otvoreno gej premijerkom u Srbiji.


Ustav Republike Srbije eksplicitno definiše brak kao zajednicu muškarca i žene, a LGBT građanska partnerstva nisu zvanično priznata, bar za sada. Sve bi trebalo da se promeni novim zakonom o kom će se javno raspravljati tokom ovog meseca u Skupštini. Kako je predlagač zakona Ministarstvo za ljudska i manjinska prava, a vladajuća stranka ima apsolutnu većinu u Parlamentu, izvesno je da ćemo do leta i dobiti zakon na koji se čeka godinama.

Zašto tek sada dobijamo zakon o istoolnim zajednicama?

- Ne mogu da odgovorim, jer šta god da kažem, kritikovaće me da nisam objektivna. Pustiću resornu ministarku da se bavi tom temom - kaže za NOIZZ Ana Brnabić.

Kod ljudskih prava nema objektivno i subjektivno.

- Suviše je blisko mojim privatnim interesima da automatski znam kako bi se moj komentar tumačio.

Javnost je po tom pitanju vrlo podeljenja. Očekujete li po usvajanju zakona neke oštrije reakcije i negodovanja ili će to biti tek prvi od koraka ka većim pravima za LGBT ljudi?

- To je veoma teško proceniti. Verujem da je našoj javnosti važno da tačno razume šta donosi ovakav zakon i koliko taj zakon i dalje poštuje sve ono što tradicionalisti u društvu smatraju da je važno, a to je brak kao zajednica muškarca i žene. Taj zakon u to ne zadire.

Srbija ima nekoliko zakona kojima se bori protiv diskriminacije, nejednakosti i govora mržnje, ali aktivisti tvrde da se ne čini dovoljno da bi se ta prava suštinski povećala ili sprovela. Da li imate utisak da je LGBT zajednica očekivala više vašim dolaskom na čelo Vlade i smatra li da ste uradili dovoljno za njih?

- Ja nisam gej premijerka, nego premijerka Srbije. Čujem kritike. Mislim da sam dosta učinila, već samim činom „autovanja" kada ste na ovako visokoj poziciji ili poziciji ministra, a da ne krijete ni šta ste, ni ko ste. Mislim da je značilo mnogo za naše društvo. To je, verujem, pomoglo i da se neko drugi u nekoj maloj sredini u unutrašnjosti oseća OK sam sa sobom. To može biti važnije nego da imate zakon, a da se niko ne „autuje" i da svi i dalje misle da je biti gej nešto nenormalno. Svako ima svoj put, ovo je moj. Znam šta sam uradila, koliko, kako i koliko je sve bilo teško i meni i mojoj porodici.

 

Vaši Komentari
super Ana! hvala Vam. Vas cin autovanja nije imao pozitivan efekat samo u Srbiji vec u citavom svetu.
Stokholm · 01.03.2021, 23:33
Pa delimicno se slazem sa njom. Ona se barem autovala i javno zivi kao pripadnica LGBTQ populacije sa svojom partnerkom i cak su dobile i dete. Ona je barem nesto uradila za nasu zajednicu. Dok recimo neki drugi predsednici i visoki zvanicnici u Srbiji iz ranijeg perioda, iako gej (a svi znamo ko su) nisu ni prstom mrdnuli za polozaj LGBTQ populacije u Srbije. Tako da draga Ana, hvala Vam i nastavite da se borite uprkos ovoj primitivnoj i zatucanoj sredini.
London · 25.02.2021, 5:04
ana,zar si morala da se autujes?!? blam vlada. nadam se da ce ovome jednom doci kraj.
Beograd, Srbija · 22.02.2021, 8:37
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi