Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Premijera - "Merlinkina ispovest"

merlinka.com  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. JAN 2014

PREMIJERA: 30. januar 2014. 20:00
Dom omladine Beograda, Sala Amerikana

Miladin Ševarlić: Merlinkina ispovest

Reditelj: Stevan Bodroža
Igraju:
Aleksandar Trmčić
Čarni Đerić
Stručni konsultant: Olga Dimitrijević
Scenografija i kostim: Antun Marohnić
Producent: Predrag Azdejković
Trajanje: 60 minuta
Produkcija: Gej lezbejski info centar, Dom omladine Beograda, Prvo prigradsko pozorište Lazarevac, OFF Beograd "Puls teatar"
Podrška: Vlada Republike Srbije - Kancelarija za ljudska i manjinska prava, Holandska ambasada

O piscu: Miladin Ševarlić

Rođen u Beogradu 1943. godine. Dramski pisac. Ogledao se i u poeziji, prozi, eseju, pozorišnoj kritici, TV i filmskom scenariju.
Napisao tridesetak dramskih dela, izvođenih u zemlji i inostranstvu, štampanih u časopisima, zbirkama i posebnim izdanjima.
Dobitnik je „Sterijine nagrade", tri nagrade „Branislav Nušić" i drugih priznanja za svoje stvaralaštvo, zaključno sa „Zlatnim beočugom" - „za trajni doprinos kulturi Beograda".

O reditelju: Stevan Bodroža

Rođen je 1978. u Beogradu. Diplomirao je po­zorišnu režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Režirao je u Bitef teatru, Beogradskom dramskom pozoriš­tu, Narodnom pozorištu u Beogradu, Narodnom pozorištu u Banjaluci, Narodnom pozorištu u Vršcu, Malom pozoriš­tu „Duško Radović", Beton hala teatru, Pozorištu lutaka „Pinokio", Ateljeu 212...

Najznačajnije predstave: Vatreno lice Marius fon Mejenburga, Medeja Hajnera Milera, Gorke suze Petre fon Kant R.V. Fazbindera, Majka i dete Juna Fosea, Ljuljaška - 45 - Edna Mazija, Čas iz tetovaže Konstantina Kostjenka, Kri­la od olova Sanje Domazet, Ifigenijina smrt u Aulidi Euri­pida, Trkač Matijasa Andersona, Opasne veze Lakloa i Mi­lera, Učene žene Molijera, Gospa od mora Henrika Ibzena, Gospodin Filipa Lolea, Prometej u okovima Eshila, Oliver Tvist Džeremija Broka, Ja sam vetar Juna Fosea, Los Yugoslavos Huana Majorge, U samoći pamučnih polja Bernara Mari Koltesa.

Reč pisca:

Ova monodrama rađena je prema autobiografiji transvestita Vjerana Miladinovića "Terezin sin". (Izdanje autora, Beograd 2002, reizdata 2013. godine od strane izdavačke kuće Red Box).
Knjigu sam dobio od autora početkom 2003. godine. Bilo je to u Narodnoj opservatoriji, na Kalemegdanu, gde je Miladinović našao utočište i posao. Prebivao je u stančiću, u
Planetarijumu, u Donjem gradu.
Tekst je proizašao iz našeg tadašnjeg dogovora.

O Vjeranu Miladinoviću Merlinki:

Brutalno je ubijen u noći između 22. i 23. marta 2003. godine u blizini Osnovne škole "Zaga Malivuk", u beogradskom naselju Krnjača. Njegovo telo je pronađeno tek nakon mesec dana, 23. aprila, u fazi raspadanja. Obdukcijom je utvrđeno da ga je ubica prvo davio, a potom više puta udario u glavu zidarskim čekićem. Osumnjičeni za ubistvo F.R. i njegov brat od ujaka R.B. tokom suđenja su oslobođeni svih optužbi zbog nedostatka dokaza. Danas, više od deset godina nakon zločina, još uvek se ne zna ko je ubio Merlinku. U znak sećanja na Vjerana Miladinovića, čoveka koji je imao hrabrosti da živi u skladu sa svojom prirodom, internacionalni festival queer filma koji se održava u Beogradu, dobio je ime "Merlinka".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi