Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Predrasude o LGBT populaciji prisutnije kod muškaraca

radio021.rs  ·  Novi Sad  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 17. MAY 2012

Dan borbe protiv homofobije i transfobije danas je u Novom Sadu obeležen drugu godinu za redom.

Posebna pažnja posvećena je diskriminaciji u sektoru obrazovanja, zbog čega je Dragana Todorović iz Zavoda za rodnu ravnopravnost najavila da će u saradnji sa Pokrajinskim ombudsmanom sprovesti istraživanje na Novosadskom univerzitetu kako bi utvrdili stepen homofobije među studentima.

"Tema ovogodišnjeg Dana borbe protiv homofobije i transfobije je upravo borba protiv predrasuda u sektoru obrazovanja na svim obrazovnim nivoma. LGBT osobe se suočavaju sa raznim neprijatnostima - od nasilja, straha od nasilja, do nemogućnosti da o sopstvenom identitetu govore javno", kaže Todorovićeva za Radio 021 i dodaje da su u udžbenicima ove teme nevidljive, a u nekim čak stoje i netačne informacije.

Ona navodi kako položaj LGBT populacije u Vojvodini nije ugrožen samo u oblasti obrazovanja, nego u svim društvenim sferama. Šefica misije Saveta Evrope, Antje Rotermund, navodi kako je Srbija jedna od šest zemalja koje su uključene u program suzbijanja rodne diskriminacije i dodaje da su predrasude prisutnije kod muškaraca.

Dan borbe protiv homofobije i transfobije se obeležava u oko 80 zemalja, jer je pre 22 godine na današnji dan Svetska zdravstvena organizacija prestala da homoseksualnost naziva bolešću.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi