Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Prajd u Ljubljani, učesnici kritikovali konzervativnu vlast u Sloveniji

https://www.021.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 27. SEP 2020
Foto:Nika Belcijan
Učesnici su istakli da je osim borbe za LGBT+ osoba, potrebno nastaviti borbu i za šira društvena prava koja smatraju ugroženima.
 
Zbog restriktivnih mera usled pandemije koronavirusa, parada je održana u vidu 10 malih skupova koji su se spojili na trgu ispred parlamenta gde su grupe s različitim bojama kišobrana stajale u obliku duge, simbola pokreta za prava LGBT+ zajednice.
 
Govornici su kritikovali vladu tvrdeći da ona sledi neokonzervativne evropske zemlje gde raste mržnja protiv LGBT+ zajednice, kao i represija zajedno s napadima na osnovne temelje demokratije kao što su sloboda medija, podela vlasti i sloboda okupljanja, prenosi STA.
 
Podršku pravima LGBT+ zajednici pružili su predstavnici stranih ambasada koji su učestvovali u maršu noseći transparent na kojem je pisalo Diplomatija za jednakost.
 
Parada ponosa vrhunac je jednomesečnog festivala koji je trebalo da se održi u junu, ali je odložen zbog epidemije koronavirusa.
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi