Slavimo 18 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Prajd 17. septembra. Organizatori Parade ponosa pozvali Vučića da stane na čelo kolone; Vučić: "Hvala na pozivu. Neću"

blic.rs  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. JUL 2017
Foto: V. Živojinović / RAS Srbija

Nedelja ponosa ove godine počinje 11. septembra, a Parada ponosa pod sloganom "Za promenu" biće održana 17. septembra, izjavio je danas jedan od organizatora Parade ponosa Goran Miletić.

On je na današnjoj konferenciji za novinare u Medija centru rekao da će 17. septembra biti održan i Prajd marš koji će krenuti sa Trga Slavija u podne, a biće završen na Trgu Republike.

- Nama se čini da je za svih ovih devet godina, od kada se u kontinuitetu ili pokušava da se održi Prajd ili se Prajd održava dosta toga promenilo. Prvo LGBT zajednica je postala vidljivija u medijima i u javnom prostoru i u političkom životu - naveo je on.

Miletić je kazao da je ta vidljivost doprinela i da Srbija danas ima premijerku gej orijentacije i da je to bilo teško moguće 2009. godine.

Prema njegovim rečima, danas je moguće organizovati manje skupove bez većeg prisustva policije.

- Sve to je rezultat Parade koja otvara prostor sve ove godine... To i dalje nije perfektno. Broj policajaca ne govori da je to perfektno, ali da je unapređeno za sve ove godine to je činjenica - naveo je Miletić.

Neke stvari se pokrenule

On je rekao da su se neke stvari pokrenule i kada je reč o zakonskim predlozima i da je Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu pokrenulo proceduru da se izmeni Zakon o matičnim knjigama, kako bi kada neko promeni pol mogao da promeni i matični broj.

Miletić je kazao i da je licemerno što država Srbija prepoznaje registrovana partnerstva kada su pitanju diplomate druge države.

- Na zvaničnom sajtu Ministarstva spoljnih poslova i tamo svaki dan imate apdejtovan spisak ambasadora u ovoj zemlji i onda kada od njih neko ima bračnog druga ili svog supruga ili suprugu kada je istopolna zajednica navedeno je jasno... Smatramo da je to licemerno - kazao je Miletić.

Jedan od organizatora parade Anita Mitić rekla je da se ove godine ne očekuju tenzije što se tiče zabrana i uslovljavanja skupa.

- Očekujemo da bude znatno manje policije, koja će obezbedjivati sam skup - navela je ona i dodala da je slogan Parade ponosa "Za promenu" i da se traži promena celokupnog društva prema LGBT zajednici.

Poziv Vučiću

Ona je kazala da je ovo odlična prilika da novoizabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokaže da je predsednik svih građana i građanki i stane na čelo kolone parade.

O zahtevima Parde ponosa govorila je Jovanka Todorović koja je istakla da se oni nisu mnogo promenili.

Todorović je navela da je prvi zahtev sankcionisanje nasilja prema LGBT osobama, usvajanje Zakona o rodnom identitetu, Zakona o registrovanju istopolnih zajednica, reforma sistema obrazovan kako bi se uklonili diskriminatorni sadržaji iz udžbenika za osnovne i srednje škole, usvajanje zakona koji će sankcionisati nasilje među vršnjacima prouzrokovano mržnjom prema osobama istopolne seksualne orijentacije.

Vučić: Hvala, ali ne

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da se neće odazvati pozivu da učestvuje na Paradi ponosa, najavljenoj za 17. septembar, ali je ponovio da je njegova obaveza da se svima na tom skupu garantuju prava i slobode.

Foto: O. Bunić / RAS Srbija

- Nemam nameru da idem. Nisam neko ko je oduševljen takvom manifestacijom. Bez obzira na to, moja obaveza je, i to sam uspeo da ostvarim, da se njima garantuje pravo da čine ono što je deo njihove slobode i njihovih prava i zbog toga sam zadovoljan - rekao je Vučić novinarima u Solunu.

On, međutim, nema nameru da u tome učestvuje.

- Ne pada mi na pamet. I to je moje pravo da odbijem, da šetam gde hoću i kad hoću. Hvala na pozivu. Neću - rekao je Vučić komentarišući to što su ga organizatori Prajda pozvali da bude na čelu kolone.

Dodao je da je svako drugi od predstavnika vlasti, iz Predsedništva ili Vlade Srbije, slobodan da ide kud hoće, ali da on lično neće ići na Prajd.

- Neću da idem i neću da se izgovaram da imam pametnija posla ili bilo šta drugo. Svakako da ću da radim nešto što, iz mog ugla, smatram da će više da koristi Srbiji - zaključio je Vučić.

Minut ćutanja za žrtve nasilja

Današnja konferencija za novinare na kojoj su govorili predstavnici organizacionog odbora Parade ponosa Beograd počela je minutom čutanja u znak solidarnosti sa ženama žrtvama nasilja i pozvali sve da se pridruže protestu 17. jula ispred Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Organizacioni odbor Parade ponosa ove godine čini sedam organizacija.

 

Vaši Komentari
Hahahaha, nema veze sto neces, svi vec znaju da si peder!!! Dzaba se krijes
Jeronimo · 26.08.2017, 8:42
vucicu, izadji na gay pride. pokazi da nisi peder.
novi sad · 28.07.2017, 8:53
Hvala Vučiću. Ovim potezom daje odličan primer svima. Živi ćivot kakav želiš i pusti druge da slobodno žive.
Beograd · 20.07.2017, 20:25
A i što bi ga neko pozivao da tako učestvuje, to se meni čini ko neka provokacija - ako lik nije gay zašto bi i bio na čelu kolone. Zato što je predsjednik države? Glupost.
Banja Luka · 15.07.2017, 16:04
Prava steta sto vam nece doci "100 muslimana za jednog srbina" lik. Probajte sa Seseljem, ipak je on njegov duhovni otac i guru. U svakom slucaju ste teska sramota za svakog postenog LGBT gradjanina srbije, bagro odvratna.
Govnograd, Srbija · 13.07.2017, 20:42
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi