Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Scena

Poziv za obuku: Praćenje i izveštavanje o položaju LGBT građana

gayecho  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 29. SEP 2016

Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS, Poverenik za zaštitu ravnopravnosti i GayEcho raspisuju konkurs za obuku lica koja bi pratila i izveštavala o položaju LGBT građana/ki u Srbiji u cilju stvaranja tačne i realne slike o životnim problemima i izazovima sa kojima se suočavaju LGBT građani/ke.

Poziv za učešće je pre svega namenjen LGBT+ građanima/kama sa prebivalištem na teritoriji opština Kragujevac, Novi Sad, Subotica, Niš i Novi Pazar, kao i drugim licima koji imaju jake veze sa lokalnim LGBT zajednicama.

Program posmatrača se sastoji od:

1. Trodnevne obuke koja obuhvata:

- sticanje znanja o standardima ljudskih prava u odnosu na LGBT osobe;
- detaljno upoznavanje sa nacionalnim mehanizmima za zaštitu prava kako bi mogli da pružaju savete svojim LGBT sugrađanima/kama u stanju potrebe;
- upoznavanje sa modelima prikupljanja podataka, uz njihovu adaptaciju i usvajanje modela izveštavanja o položaju LGBT građana/ki, tako da odgovaraju potrebama u lokalnim zajednicama.


2. Dostavljanje izveštaja o položaju LGBT građana/ki u lokalnim zajednicama, po završetku programa obuke, a u dogovorenom vremenskom periodu i po usvojenom modelu (za izradu izveštaja je planirana nadoknada).

Važnost ovog procesa se ogleda u činjenici da nije izdat ni jedan objedinjeni izveštaj o položaju LGBT građana/ki za 2015. godinu, i to u klimi negativnih stereotipa i masovnog nepoverenja građana/ki u stvarni položaj LGBT zajednice u Srbiji. Sa druge strane, nedostatak relevantnih podataka onemogućava adekvatno formiranja javnih politika i postupaka različitih organa Republike Srbije, što dovodi do usporavanja razvoja u ovoj oblasti. Stoga apelujemo na LGBT zajednicu širom Srbije da uzme učešće u programu posmatrača za praćenje i izveštavanje o položaju LGBT građana/ki.

Obuka će se održati u Beogradu u periodu od 14 do 16 oktobra 2016. godine. Troškove smeštaja, hrane i prevoza snose organizatori programa.

Za prijavu učešća molimo vas da nam dostavite svoj CV, ne duži od dve strane kao i pismo motivacije, ne duže od jedne strane formata A4 na adresu office@ideje.rs najkasnije do 07.10.2016. godine.

Centar za istraživanje i razvoj društva IDEAS je razvojna organizacija usmerena ka kreiranju, razvoju i implementaciji javnih politika i praksi u oblasti održivog razvoja i ljudskih prava sa posebnim fokusom na podršku ugroženim građanima i zajednicama.

IDEAS okuplja akademske radnike/ce, stručnjake/inje, profesionalce/ke i građane/ke, te sprovodi programe u oblasti reforme sistema socijalne zaštite, zaštite dece migranata, razvoja sistema za podršku i efektivno ostvarivanje prava ugroženih građana/ki kao i razvoja odgovornog poslovanja u Srbiji zasnovanog na ljudskim pravima.

 

Vaši Komentari
bice bolje rekli su i 1012 godine
i jelipostalo bolje nisu saznali
dete srece · 13.10.2016, 14:25
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi