Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

„Poučno" silovanje lezbejki

dw-world.de  ·  Južnoafrička Republika  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 26. FEB 2011
Crnkinje-lezbejke u siromašnim delovima žrtve "poučnog" silovanja

U Južnoafričkoj Republici je život lezbejki, posebno crnkinja, veoma opasan. Crnkinje-lezbejke u siromašnim delovima zemlje plaše se jednog novog fenomena koji se zove Corrective Rape - "poučno" silovanje.

 „Ostavi moju ljubav slobodnom", peva Pam Ngvabeni u pozorišnom komadu „Poljubi ženu". „Dođi u moj svet pun samoće i gorčine. Pomozi mi da ne patim više, da nestane bol, da nestanu modrice i krv. Pomozi da ne patim više". U toj pesmi, Pam peva o njenoj ličnoj sudbini: Ona je lezbejka, crnkinja, koja živi u getu Kejptauna. Dugo vremena je prošlo dok nije pristala da učestvuje u predstavi, jer se bojala za svoj život.


Aktivistiknje Centra za borbu protiv silovanja

 „To je zaista veliki i novi problem koji ovde imamo. Ovi tipovi dolaze da bi ti dokazali da si ti samo žena. I onda te zaraze sidom. Jednu moju prijateljicu silovao je ujak. Šest meseci kasnije otkriveno je da je zaražena sidom, a ubrzo zatim je umrla. Tada sam prvi put čula za Corrective Rape - tzv. poučno silovanje. Posle toga bilo je više istih slučajeva. Po pravilu uvek je reč o nekom poznaniku ili članu familije, koji te siluje kako bi ti pokazao da si ti samo žena."


Najopasnije je uveče

Kada padne noć, svaka žena-lezbejka izbegava da se kreće po gradu. To je vreme kada muškarci izlaze. Oni prate žene do njihovih kuća, napadaju ih i siluju. Retko kada napadaju sami, najčešće je reč o grupama od 10 muškaraca. Najmlađi su stari samo 12-13 godina. Morgan Vilijams radi za „Rajp Krajsis", organizaciju koja se brine za žrtve silovanja. Ona je i sama lezbejka, ali pošto je belkinja, za nju nema opasnosti. Žrtve su samo crnkinje, kaže Morgan i dodaje:

 „Postoji verovanje, da kada ženu-lezbejku muškarac siluje, ona prestaje da bude lezbejka i postaje heteroseksualka. Takođe, nastoji se da se žena kazni zbog njenog seksualnog zastranjivanja. I, naravno, da se nad njima preuzme moć, jer muškarci imaju osećaj da u životu tih žena ne igraju nikakvu ulogu. Dakle, žele to da promene."


Siromašni delovi naselja su opasni za sve žene, pogotovu crne lezbejke.


Kontradiktorna država

Za Morgan Vilijams, Južnoafrička Republika prepuna je kontradiktornosti. Sa jedne strane, to je jedina afrička zemlja u kojoj je legalizovan brak istih polova, a sa druge, homoseksualci u toj zemlji moraju da strahuju za svoje živote. Prema službenim podacima do sada je više od 30 lezbejki ubijeno zbog tzv. seksualnog zastranjivanja. Pravi broj žrtava, međutim, nije poznat.

- Deutsche Welle

Vaši Komentari
Nemojto toliko protiv Juzne Afrike. To je zaista demokratska zemlja na 1000 stepenica iznad svih ostalih africkih zemalja. U toj zemlji silovanje lezbejki ipak je incident, koji se kaznjava, ali u Ugandi je silovanje leca obaveza i zvanicno propisana kazna, sto je strašno!
Ako već imamo veće zlo (Ugandu) bolje se pozabaviti njom nego JAR.
Beograd · 28.02.2011, 6:07
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi