Upoznajte se na GS Forumu
Gej Srbija
Srbija

PORUKA UOČI PRAJDA Brnabić: Ma koliko šamar može da boli, reči su bolnije!

politika  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 17. SEP 2017
Foto: Tanjug

Premijerka Srbije Ana Brnabić ocenila je, za današnju "Politiku", da najavljeni dolazak nje i nekoliko ministara na gej prajd jasno govori o opredeljenju Srbije ka punom poštovanju ljudskih prava i uvažavanju specifičnosti manjinskih grupa.

"To je pre nekoliko godina bilo teško zamisliti i, kao što je sada sasvim normalno, tako će i za neko vreme biti normalno da pričamo o temama za koje danas nismo spremni. Jer kao što i sami vidite, granice osvajanja slobode se pomeraju i mi smo kao društvo tu napravili velike iskorake poslednjih godina. Ja verujem u ovo društvo i volju naših građana da štite svoja, samim tim i prava drugih osoba", rekla je Brnabić.

Povodom održavanja Parade ponosa u Beogradu, Brnabić je u intervjuu za "Politiku" rekla da je poslednjih godina ostvaren izuzetan napredak kada je u pitanju položaj LGBT populacije, ali da još postoje određeni segmenti u kojima pokazujemo zbunjenost i nerazumevanje.

Smatra da je Srbija prešla dug put od potpune diskriminacije i stigme ljudi, koja se ogledala u govoru mržnje, fizičkom nasilju, do toga da već poslednje tri godine najviši zvaničnici države učestvuju u prajdu.

"To je važna poruka da smo svi ravnopravni i da diskriminacija, nasilje i nepoštvanje ljudskih prava nisu deo ovog društva, koje je pokazalo snagu da se menja i uči, prihavata različitosti i s njima deli život u široj društvenoj zajednici", rekla je Brnabić.

Premijerka smatra da je potrebno raditi na tome da se kao društvo odlučnije borimo protiv svakog oblika nasilja i diskriminacije nad bilo kojim pripadnikom bilo koje manjinske grupe.

"Verujem da za to imamo snage", kaže Brnabić.

Govoreći o tome da će ove godine biti rekordan broj ministara iz Vlade Srbije na Paradi ponosa, Brnabić je ocenila da je Srbija kao društvo napravila ogroman iskorak u poslednjih nekoliko godina i da su mnogi tabui demistifikovani, među kojima je i Prada ponosa.

"Pre nekoliko godina to je bio događaj velikog rizika i za učesnike i za građane Beograda, a danas ovaj događaj može da pođe mirno i bez tenzija",ukazala je Brnabić.

Istovremeno je izrazila zadovoljstvo što će s delom svog tima prošetati prajdom kao što će, kako kaže, drugom prilikom otići da posete neku fabriku ili lokalnu samoupravu.

Na pitanje da li će Vlada Srbije razmatrati političke zahteve ovogodišnjeg prajda - usvajanje zakona o rodnom identitetu, usvajanje zakona o registrovanim partnerstiva i usvajanje zakona o vršnjačkom nasilju, Brnabić navodi da su ta pitanja već otvorena u dijalogu sa organizacijama civilnog društva, kada se kao ministarka srela s ekspertima koji se bave tim pitanjima.

"Naš okvir delovanja svakako je međunarodno pravo u ovoj oblasti, međutim, treba reći da oko ovih pitanja ne postoji jedinstven stav ni politika između zemalja članica EU", napominje.

Kako kaže, svedoci smo da je Srbija poslednjih godina uradila mnogo na polju zaštite ljudskih i manjinskih prava.

"Položaj LGBT populacije i manjinskih grupa uopšte značajno je unapređen. Verujem da će ova pitanja biti otvorena jer su to pitanja od životnog, egzistencijalnog, ljudskog interesa za neke od naših građana i za celo društvo i tome ćemo pristupiti veoma ozbiljno - kada dođe trenutak za to", poručila je Brnabić.

Kometarišući svoju izjavu da "reč može da boli više nego šamar", Brnabić navodi da je činjenica da je Srbija postigla da ima manji broj fizičkih napada na osobe koje se razlikuju od većine, ali da je jednako važno da prestanemo da povređujemo jedni drugi rečima.

"Ma koliko šamar može proizvesti bola, težina reči često je daleko bolnija i duže ostaje u sećanju. Ja želim da zajedno kreiramo društvo koje će kao kodeks ponašanja usvojiti međusobno razumevanje, uvažavanje i slobodu da se ispoljimo kao ličnosti bez straha od ličnog kajanja i društvene osude. Samo tako ćemo napraviti društvo jednakih šnasi za sve. A to je društvo koje želim za sve naše građane", poručila je premijerka.

 

Vaši Komentari
Na koje to tacno zakone EU i koje zemlje EU prva lezbejka Srbije se to poziva? Srbija nije clanica EU vec je na to predala zahtev i u tom smislu kakve veze ima Bg Prajd i grozni uslovi zivota u Srbiji sa zemljama EU? Sta Ana predlaze nama u Srbiji? Sta je do sada uradila na poboljsavanju polozaje LGBTIQ zajednice? Smesno.
Dedinje, Srbija · 17.09.2017, 15:46
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi