Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Ponovo pogledati: Film "Wilde" (1997)

xxzmagazin.com  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 09. APR 2021

Stephen Fry ne dobija onoliko priznanja koliko zaslužuje, bar kada je gluma u pitanju. Oni koji se interesuju za kvir istoriju i kulturu, znaju ga bo brojnim esejima, ali je mali broj onih koji su svesni i njegovih glumačkih kapaciteta. Nedavno se pojavio i u seriji „It's a Sin", ali je pre toga oživeo različite kvir junake
Jedan od takvih junaka je i Oscar WIlde, kojeg je Fry odigrao u filmu Wilde iz 1997. godine. Film se životom jednog od najvećih kvir pisaca bavi od samog početka, a ne zaobilazi ni romantične susrete sa muškarcima, što je važno budući da su mnogi pokušavali da obrišu njegovu homoseksualnost.

Priča kulminira kada Wilde sretne zgodnog gej aristokratu Alfreda Douglasa (Jude Law). Tu otpočinje dugogodišnja ljubavna priča, dobro poznata svima koji su se interesovali za WIldeovu sudbinu. Taj odnos će dovesti i do piščevog hapšenja, te suđenja za „seksualne perverzije", na kraju i zatvorske kazne koja će pisca potpuno poraziti i poniziti kao ljudsko biće.

Film je okupio mnoge koji će brzo nakon toga postati zvezde - Tom Wilkinson, Orlando Bloom i Ioan Gruffudd, a u samom centru je Fry, koji je uspeo da bar na trenutak oživi duh i suštinu slavnog pisca.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi