Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Poljubac jači od homofobne mržnje

e-novine  ·  Marsej, Francuska  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 25. OCT 2012

Fotografija dve mlade žene koje se ljube ispred grupe šokiranih demonstranata obeležila je proteste protiv istospolnih brakova u francuskom Marseju i postala instant hit na društvenim mrežema

Fotografija, koju je snimio AFP-ov fotograf Žerar Žulijen, obišla je ceo svet zahvaljujući društvenim mrežama sa tendencijom da postane simbol pokreta koji zagovara jednaka prava za sve.

U 75 francuskih gradova demonstranti su se usprotivili zakonu koji će omogućiti gej parovima da usvajaju decu. Za to vreme, dve mlade žene su se odvažile i poljubile ispred okupljenih demonstranata na čijim licima se mogao videti šok.

U razgovoru za gej magazin Tetu devojke su objasnile da su heteroseksualne orijentacije, ali su svojim činom želele da skrenu pažnju na pitanja gej parova čistim i jednostavnim gestom solidarnosti, piše Huffington Post.

Prema pisanju AFP-a, fotografija je postala instant hit na Twitteru i Facebooku gde je čin solidarnosti dve mlade devojke naišao je na veliko odobravanje.

"Nema ništa lepše nego homofobima odgovoriti činom ljubavi", napisao je jedan korisnik, a drugi je dodao: "Ljubav je jača od mržnje".

Autor fotografije je rekao da su demonstranti bili u šoku kada su videli dve devojke kako se ljube.

Homoseksualni parovi moći će da se venčavaju i usvajaju decu u Francuskoj od prvog polugodišta 2013. obećao je francuski premijer Žan-Mark Ero, čime će biti ispunjeno obećanje iz kampanje predsednika Fransoa Olanda

Prema anketi objavljenoj u januaru, 63 odsto Francuza podržava istopolne brakove, a 56 odsto da istoplni parovi usvajaju decu. Takođe, rezultati nedavne ankete, koju je sprovela agencija IFOP, pokazali su da homoseksualci i lezbejke u Francuskoj čine 6,5 odsto biračkog tela, a katolici, poređenja radi, samo 4,5 odsto.

Tokom predsedničke kampanje Fransoa Oland je obećao zakon o pravu venčanja i usvajanja za homoseksualne parove najdalje do proleća 2013. godine.

U Francuskoj istopolni parovi mogu da formiraju civilne zajednice, ali oni, između ostalog, ne mogu da uživaju pravo nasledstva ili zajedničkog nadzora nad pokretnostima i nepokretnostima.

Konzervativni katolici se već pripremaju za borbu protiv ove odluke uz katoličku grupu Civitas Institute, koja predvodi protest protiv "crvene i sekularne Francuske" i kritikuje Olandovu "intrinsično anti-hrišćansku, anti-porodičnu i anti-nacionalnu viziju".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi