Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Podrška Evropskog parlamenta Prajdu

b9.net  ·  Evropa  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 10. SEP 2011

Članovi Evropskog parlamenta podržali organizatore Parade ponosa u Beogradu i pozvali srpske vlasti da osiguraju bezbednost učesnika.

Članovi intergrupe za LGBT prava EP-a, među kojima i Ulrika Lunaček i Jelko Kacin, poslali su otvoreno pismo predsedniku, premijeru Srbije, ministru policije i gradonačelniku Beograda.

U pismu se navodi da su članovi tog parlamenta svesni da su prošlogodišnji napadi imali jasnu političku poruku.

Oni su podsetili da su tada u neredima mete bile sedišta vladajućih partija, zgrada zaštitnika građana, kao i medijski javni servis.

U pismu se ističe da će podrška ovogodišnjoj Paradi i obezbeđivanje najvišeg stepena bezbednosti ovog skupa predstavljati jasnu poruku da je Srbija spremna da garantuje ustavno pravo svih na slobodu okupljanja i izražavanja i pravo svih da budu zaštićeni od diskriminacije.

Predstavnici Evropskog parlamenta koriste ovu priliku da čestitaju policiji na visokom nivou profesionalizma koji su pokazali i zahvaljuju se na bezbednosti koju su garantovali prošle godine, istakavši da čvrsto veruju da će tako biti i ove godine.

"Verujemo da nijedan napad neće ugroziti ovaj dan proslave različitosti u Srbiji, koja poštuje prava svih", navodi se u pismu.

Pismo su uputili članovi intergrupe za LGBT prava Evropskog parlamenta Jelko Kacin, Ulrike Lunaček, Majkl Kešmen, Sofija in Veld, Raul Romeva i Rueda, Sirpa Pjetinkanen, Denis de Jong, Marija Kornelisen.

B92

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi