Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Podignuta optužnica protiv dvojice osumnjičenih zbog zbog napada na pripadnike LGBT+ zajednice

www.euronews.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 26. APR 2023

Više javno tužilaštvo u Beogradu podiglo je danas optužnicu protiv dvojice osumnjičenih za napad na U.G krajem februara ove godine u parku „Manjež". Momčilu V. se na teret stavlja krivično delo Ubistvo u pokušaju, a Luki J. krivično delo Nasilničko ponašanje.

Kako je saopštilo tužilaštvo, sumnja se da je Momčilo V. (20) 28. februara u parku „Manjež" pokušao da liši života U.G, tako što ga je nožem uboo u predelu leđa, nanevši mu tešku telesnu povredu opasnu po život.

Optužnicom je obuhvaćen i Luka J. (18), koji je tom prilikom bio u društvu sa Momčilom V, zbog nasilničkog ponašanja prema oštećenima U.G, Đ. Đ. i I.P, te fizičkog napada na Đ.Đ, navodi se u saopštenju.

Tužilštvo je takođe predložilo sudu da okrivljenima produži pritvor da ne bi ponovili krivično delo u kratkom vremeskom periodu.
Oni su uhapšeni 2. marta.

Nakon ovog incidenta reagovali su i članovi LGBT+ zajednice i nevladinih organizacija koji su dan kasnije u beogradskom parku Manjež održali protest pod nazivom "Mržnja ubija", koji je organizovan zbog nedavnih napada na pripadnike te zajednice.

"Mržnja nije srpska tradicija", "Ne ubij", "Tišinom hranimo mržnju", "Ćutanje nas ubija", neki su od tranparenata koje su nosili na protestu čiji su učesnici zahtevali brzu i efikasnu reakciju kada su u pitanju napadi na pripadnike LGBT zajednice.

O ovom slučaju se oglasila i poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković koja je najoštrije osudila ove napade. Ona je podsetila da je prema Krivičnom zakonu svako nasilje zabranjeno, naročito ono koje je posledica diskriminacije prema bilo kojoj društvenoj grupi, u ovom slučaju LGBT populaciji. Janković je takođe istakla da je od velike ažnosti da nadležni organi što pre pronađu i sankcionišu počinioce kao i da je neophodno pojačano raditi na otklanjanju socijalne distance, netrpeljivosti i diskriminacije LGBT osoba.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi