Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Podgorica:Ombudsman organizuje Povorku ponosa

tanjug  ·  Podgorica  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 13. JUN 2012

Zaštitnika ljudskih prava Šućko Baković prihvatio je učešće u Organizacionom odboru "Povorke ponosa" u Podgorici.

U saopštenju zaštitnika se navodi da je aktivista LGBT Zdravko Cimbaljević podsetio na izgrađeno partnerstvo sa crnogorskom vladom i zajedničku izjavu u kojoj je istaknuto da je prva "Povorka ponosa", sa čijim je pripremama počeo LGBT forum "Progres", "istorijski važan događaj" koji treba da potvrdi sposobnost države da prihvata i da neguje ravnopravnost.

Baković i njegova zamenica Marijana Laković su istakli da će institucija zaštitnika aktivno doprinositi negovanju međusobnog poverenja i kontinuiranom poboljšanju uslova za život svih LGBT osoba u Crnoj Gori. Datum održavanja "Parade ponosa" još nije saopšten.

Zaštitnik je prihvatio, kao vid podrške, inicijativu LGBT Foruma "Progres" da se na službenoj zgradi Institucije, tokom trajanja "Prajd meseca", istakne zastava duginih boja koja predstavlja univerzalno obeležje LGBT zajednice i svih LGBT pokreta u svetu.

Istraživanje Centra za monitoring koje je sprovedeno u 32 srednje škole u Crnoj Gori pokazalo je da 46 odsto anketiranih smatra da je homoseksualnost bolest.

Gotovo identičan procenat anketiranih uopšte nije saglasan sa tvrdnjom da homoseksualci imaju puno pravo na svoju seksualnu orijentaciju, dok čak 35,36 odsto ispitanika smatra da država treba da radi na suzbijanju homoseksualnosti.

Prošlogodišnja "Parada ponosa" je tada odložena, na veliko nezadovoljstvo LGBT foruma "Progres", jer nije naišla na podršku ministra za ljudska i manjinska prava Ferhada Dinoše.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi