Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Pod sloganom "Matičarka, normalno" u Beogradu održana parada ponosa

beta  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 23. JUN 2018
Foto: Srđan Ilić / Parada ponosa

Učesnici Parade ponosa Srbija 2018 prošetali su danas od Pionirskog do Studentskog parka u Beogradu i zatražili donošenje zakona o istopolinim partnertstvima, veću vidljivost transrodnih osoba i bolju prevenciju i lečenje od virusa HIV.

Pripadnici LGBT populacije okupili su se u Pionirskom parku, preko puta Skupštine Srbije, a zatim krenuli u protestnu šetnju ka Studentskom trgu. U Studentskom parku došlo je do manjeg incidenta kada je jedna žena upala među učesnike parade i vređala ih uz pogrdne reči i psovke. Policija je intervenisala i udaljila je iz parka.

Foto: Srđan Ilić / Parada ponosa

Parada je održana pod sloganom "Matičarka, normalno" a slogan je izabran kako bi se skrenula pažnja na "pravnu nevidljivost" seksualnih manjina.

Foto: Vladimir Šporčić

Kako su istakli organizatori, država je zakonski neuređena kada su u pitanju transrodne osobe, koje su primorane da medicinski promene pol kako bi dobile dokumenta s drugim identitetom.

"Više od 20.000 trans(rodnih) osoba u Srbiji još ne dobija mogućnost da stekne pravni status, a samim time ni da ostvaruje ustavom garantovana prava. Takođe, država ne daje mogućnost da istopolne veze budu priznate pred zakonom, oduzimajući mogućnost za ostvarenje mnogih prava", navodi se u saopštenju organizatora.

Foto: Vladimir Šporčić

Učesnici su tokom Parade zatražili donošenje zakonskog okvira, kojim će se transrodnim osobama omogućiti pravna vidljivost, donošenje Zakona o istopolnim partnerstvima i stvaranje sistema prevencije od HIV virusa i AIDS-a, posebno kod mladih, kao i pružanje pune zdravstvene zaštite obolelima.

Foto: Vladimir Šporčić

Parada ponosa predstavlja centralni skup u Mesecu ponosa, koji se obeležava tokom jula širom sveta u znak sećanja na Stounvolske nemire, prve demonstracije pripadnika LGBTQ+ populacije protiv progona seksualnih manjina u SAD.

Vaši Komentari
Tu je i kurati Djurica :)
RoboKing · 24.06.2018, 6:32
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi