Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Muzika

Pobednici Gremi-a za bračnu jednakost

Q.Hr  ·  SAD  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 11. FEB 2013

Juče je održana dodela nagrada Gremi, godišnje nagrade muzičke industrije u SAD-u, koja je jedna od najpoznatijih dodela muzičkih nagrada na svetu.

Zahvaljujući njihovom drugom studijskom albumu, "Babel", Mumford & Sons kući su odneli Gremi za album godine na 55. godišnjoj dodeli Gremi-a u nedelju, 10. februara u Los Anđelesu. Ovo je bendov drugi Gremi.

 

Nominovan za šest Gremi nagrada, bend Fun, pokupio je nagradu za najboljeg novog izvođača kao i za pesmu godine za "We Are Young." Adele je pobedila u kategoriji za najbolji pop solo nastup, što je deveti Gremi pevačice - nakon što je samo prošle godine osvojila njih čak 6.

Niz muzičara, nominovanih i nagrađenih za Gremi, javno su podržali bračnu jednakost, te su njihove izjave sakupili aktivisti koji stoje iza inicijative „Freedom to Marry" koja na području SAD-a deluje na ostvarenju bračne jednakosti u svim saveznim državama.

Donosimo neke od izjava o toj temi koje su s obožavateljima i javnosti podelile zvezde poput Pink, Carly Rae Jepsen i Jay-Z-a. Među njima se nalazi i Jack Antonoff iz nagrađenog benda „Fun". Takođe je svoje podržavanje izrazila i Carrie Underwood - pobednica u kategoriji za najbolju kantri solo izvedbu za "Blown Away".

Kelly Clarkson, koja je rekla da misli da nije fer što se njeni gej prijatelji ne mogu venčati, osvojila je nagradu za album „Stronger" - a dok je primala nagradu (za pop vokalni album), podelila je s publikom da je nervozna kad mora govoriti pred velikim brojem ljudi. Ovo je njen treći Gremi. The Black Keys su pokupili 3 Gremi-a - između ostalog i za najbolju rock izvedbu.

Nagrađen je i Frank Ocean, čije autovanje je izazvalo popriličnu buru protekle godine, a osvojio je titulu najboljeg savremenog albuma. Sve zajedno je bio nominovan u 6 kategorija. Takođe je zastupljen i u kategoriji Gremi za najbolju rep saradnju, zajedno s Kanye Westom (koji nije bio prisutan) i Jay-Z-em, koji je takođe javno podržao LGBT porodice, a titula im je pripala zbog pesme „No Church in the Wild".

Zac Brown Band osvojio je nagradu Gremi za najbolji kantri album "Uncaged." Ovo je bendov treći Gremi. A konačno, i nimalo neočekivano, nakon izjave "Obožavam ovu pesmu," Prince je uručio nagradu za pesmu godine dvojcu Gotyeu i Kimbri, za njihovu pesmu koju su svi pevušili 2012. godine, pa čak i oni koji to nikada ne bi priznali. Reč je, pogađate, o "Somebody That I Used To Know."

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi