Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Platforma Netfliks otkazala snimanje serije u Turskoj zbog gej lika

http://novimagazin.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 23. JUL 2020
Netflix

Platforma za gledanje serija i filmova Netfliks otkazala je produkciju serije u Turskoj u kojoj se pojavljuje jedan gej lik, zato što nije dobila odobrenje vlade za snimanje, rekla je danas scenaristkinja serije.

Edže Jorendž je za Frans pres potvrdila medijske informacije prema kojima je otkazano snimanje serije "If Only".

"Zbog toga što je prikazan jedan gej lik nije dobijeno odobrenje za snimanje serije, i to je jako zastrašujuće za budućnost", rekla je ona juče za časopis iz kulture Altjazi Fasikul.

Prema tom časopisu, Netfliks je odbio da se povinuje turskom Visokom radiodifuznom savetu i da izbriše homoseksualni lik iz scenarija, opredelivši se rađe da otkaže projekt nego da prihvati cenzuru.

Netfliks za Frans pres nije ni potvrdio niti demantovao pokušaje cenzure.

"Ostajemo duboko privrženi našim pretplatnicima i kreativnoj zajednici u Turskoj", naveo je Netfliks u saopštenju.

Turska je jedna od retkih muslimanskih zemalja gde homoseksualnost nije zakonski kažnjiva. Sa druge strane, homofobija i transfobija su rasporstranjene u toj zemlji i LGBT udruženja redovno prijavljuju napade i diskriminaciju.

Predlog zakona koji predviđa povećanu kontrolu društvenih mreža predstavljen je danas u turskom parlamentu. Posmatrači smatraju da bi budući zakon mogao da dozvoli vladi i da ograniči onlajn vidljivost aktivista LGBT.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi