Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Pavlović: Istorijski skup u GSA

gsa  ·  Beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 10. MAR 2014

Gej strejt alijansa (GSA) okupila je danas u svojim prostorijama kandidate za poslanike proevropskih stranaka, koji su izneli svoj odnos o pravima LGBT populacije i predloge za unapređenje njenog položaja.

"Ovo je istorijski trenutak, jer se prvi put dogodilo da predstavnici stranaka u izbornoj kampanji dođu u jednu LGBT organizaciju i razgovaraju sa aktivistima, odgovore na pitanja i upute pozitivnu poruku", rekao je predsednik GSA Lazar Pavlović agenciji Beta.

Pozivu su se odazvali kandidati za poslanike Demokratske stranke (DS), Liberalno demokratske partije (LDP) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Vladimir Todorić, Judita Popović i Aleksandar Jovanović.

"Žao nam je jer se nisu sve proevropske političke partije nisu odazvale našem pozivu, ali zaista cenimo trud i volju onih koje su se odazvale da se obrate LGBT glasačima, upute pozitivnu poruku i pokažu da iskreno lično, a i njihove stranke, podržavaju LGBT osobe", rekao je Pavlović.

Todorić je agenciji Beta rekao da je potrebno još rada, ali prvenstveno hrabrosti, kako bi se poboljšao položaj u Srbiji ugrožene LGBT populacije.

"DS poziva sve LGBT osobe da budu zajedno sa nama na svim javnim skupovima koje organizujemo. Više su nego dobrodošli. Oni su ne samo naši glasači, nego i naši sugrađani i mi sa njima treba da se borimo", rekao je Todorić.

Todorić je naveo da je u Srbiji, nažalost, normalnije da se roditelji odreknu sina ili ćerke drugačijeg seksualnog opredeljenja nego ako je kriminalac ili ubica.

Judita Popović rekla je agenciji Beta da Srbija ima Zakon o zabrani diskriminacije i prilično represivan Krivični zakoni, ali se uprkos tome svake godine iznova postavlja pitanje da li će biti održana Parada ponosa, što je nedopustivo.

"LDP smatra da je došlo vreme da se ti zakoni primenjuju i da društvo da svoj doprinos, a to možemo uraditi samo promenom svesti građana i ako više poradimo na edukaciji i promovisanju tolerancije.

Radimo na ozdravljenju društva, jer smo mi moralno propalo društvo", rekla je Judita Popović.

Jovanović je naveo da je LSV "uvek učestvovao tamo" gde su ljudska prava ugrožena, jer smatra da sve građanke i građani moraju biti jednaki.

"Bez ravnopravnosti ne može da se gradi normalno društvo", rekao je Jovanović.

Dodao je da LSV nema nijedan programski dokument koji se bavi isključivo pravima LGBT populacije, ali da su za tu stranku svi ravnopravni i jednaki i ničija prava ne smeju biti ugrožena, pa tako ni LGBT populacije.

"Uvek ćemo to braniti, jer bez toga ulazimo u društvo u kojem ćemo na kraju svi biti krivi. Svako ko je lojalan građanin i poštuje zakone, mora da ima ista prava kao i svi ostali", rekao je Jovanović.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi