Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Pariz: Francuski parlament odobrio gej brakove

agencije  ·  Pariz  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 02. FEB 2013

Francuski parlament usvojio je najvažniji član Zakona i time odobrio legalizaciju istopolnih brakova, javljaju agencije.

Poslanici su sa 249 glasova ZA i 97 glasova PROTIV usvojili novi član Zakona i time definisali da se brak može definisati kao dogovor između dvoje ljudu, ne samo između muškarca i žene.

Francuski predsednik Oland, socijalisti i simpatizeri levice podržavali su ovaj istorijski korak u Francuskoj ali važan i za čitavu Evropu uprkos protivljenju mnogih opozicionih partija i UMP.

Tokom prethodnih meseci održavali su se protesti podrške kao i kontra protesti.

Ankete su pokazale da oko 55-60% francuskog naroda podržava gej brakove ali oko 50% odobrava usvajanje dece istopolnim parovima.

Dopisnici prenose da s obzirom na lakuću s kojom je izglasan član zakona kojim se legalizuju istopolni brakovi, isto se može očekivati i za Zakon u celini.

Debata će se nastaviti u narednim nedeljama i poslanici će raspravljati o stotinama amandmana koje je podneo opozicioni desni centar.

Očekuje se da će biti izglasan i drugi član koji bi omogućio gej parovima i usvajanje dece.

Sloboda izbora

Ovaj Zakon se vidi kao jedna od najvećih društvenih reformi u Francuskoj još od ukidanja smrtne kazne 1981. godine.

"Mi smo srećni i ponosni što smo učinili prvi korak", naveo je u svom izlaganju francuska ministarka pravde Christiane Taubira.

"Uspostavićemo slobodu za sve da mogu izabrati svoje partnere u budućnosti."

Poslanik opozicionog UMP-a Filip Goselin kaže da se zakon donosi iako to francuski narod ne želi.

"Danas je brak i usvajanje dece, sutra će to biti medicinska pomoć i surogat majke". naveo je Goselin.

Očekuje se da će Zakon u celini biti usvojen do sredine ove godine, izveštava AFP.

U septembru prošle godine, kardinal Filip Barbarin, rimokatolički nadbiskup Liona, tvrdio je da bi planovi redefinisanja koncepta braka otvorili vrata incestu i poligamiji.

Rasprava u Skupštini o porodičnom zakonu nastaviće se tokom vikenda.

 

Vaši Komentari
Eto krece se, korak po korak ka normalizaciji ljudske rase. Predrasude, crkvene dogme i neobrazovanost naroda polako se tope. Doci ce to i do nas ali treba izdrzati. Tiha reka breg nosi.
Posebno trebamo insistirati na prosvecivanju i podsticati svetsku zdravstvenu zajednicu WHO na akcije prosvecivanja naroda celog sveta.
Waterloo, Canada · 03.02.2013, 7:56
Bravo Francuska! Bravo Evropo!
Uprkos mišljenju mnogih Srba, naše mesto je uz EU, a ne uz Rusiju koja će morati još mnogo da se popravlja.
Banovo Brdo · 02.02.2013, 14:39
svaka cast! kad cemo mi imati hrabrog i pametnog minista kao Francuska... eh..blago njima! kiss
BG1 · 02.02.2013, 12:09
Bas se radujem..Jos kad bih mogao da se preselim u Francusku. Jeste da sam sam i da se ni sa kim ne vidjam, ali uz takve zakone, sigurno se mnogo lakse dise nego ovde.
Cacak · 02.02.2013, 10:59
Odlicna vest. Meni je stvarno sada jos samo preostalo da nadjem muza u Francuskoj i da vise otkacim Balkan sa dnevnog reda, hahaha... Avgust, pravac Azurna obala!
Dedinje, Srbija · 02.02.2013, 10:24
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi