Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

"Paradi" Nagrada Fipresci Srbija

tanjug  ·  Beograd  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 02. FEB 2012

Film "Parada" dobio je nagradu udruženja filmskih kritičara Fipresci Srbija za najbolje filmsko ostvarenje tokom protekle godine, a nagrada za životno delo uručena je reditelju Puriši Đorđeviću.

Za najboljeg glumca nagradu je dobio Nikola Kojo za ulogu u filmu "Parada", a najbolju žensku ulogu prema oceni filmksih kritičara ostvarila je Jelena Đokić u filmu "Kako su me ukrali Nemci".

Za najboljeg reditelja proglašen je Miloš Radivojević, autor filma "Kako su me ukrali Nemci".

Na skromnoj svečanosti u polupraznoj sali Kinoteke u Beogradu laureatima su uručene povelje, a zbog ekonomske krize novčane nagrade su izostale.

Primajući nagradu za životno delo, reditelj Puriša Đorđević poručio je da se ne povlači iz filmske umetnosti.

"Ova nagrada zapravo oduzima onu sledeću, pošto ne pristajem na ulogu veterana", poručio je Đorđević, najavljujući da će na FEST-u publika uskoro moći da vidi njegovo novo ostvarenje.

U ime ekipe filma Srđana Dragojevića "Parada" nagradu je primila producentkinja Biljana Prvanović, koja je ocenila da je ovo samo jedna u nizu nagrada koja očekuje to filmsko ostvarenje.

"Sigurna sam i da nas očekuju lepe vesti i sa Berlinskog festivala", kazala je Prvanović.

Glumac Nikola Kojo, primajući priznanje, nije porekao da nagrade prijaju.

"Prijaju nagrade publike, prijaju nagrade kolega, ma prijaju sve nagrade", kratko je zahvalio Kojo.

Glumica Jelena Đokić poverila se da joj se kada je prvi put pogledala film "Kako su me ukrali Nemci" i svoju ulogu u njemu dogodila "akumulacija emocija, a zatim je potekla reka Nijagarinih vodopada".

Jelena Đokić pročitala je i pismo nagrađenog reditelja Miloša Radivojevića koji zbog prekida avionskih letova nije mogao da dođe u Beograd iz Crne Gore, ali je zahvalio na nagradi koju "dodeljuju najkompetentiji, oni koji žive za film, ali ne i od filma".

Fipresci Srbija dodelio je godišnje nagrade u ukupno 12 kategorija, pa je priznanje za najboljeg scenaristu osvojila Vladislava Vojnović, scenarista filma "Kako su me ukrali Nemci", a za najboljeg scenografa proglašen je Veljko Despotović, za film "Miris kiše na Balkanu".

Najbolji kostimograf, prema mišljenju filmskih kritičara, je Gordana Angelovski, za kostim u filmu "Kako su me ukrali Nemci", a za najboljeg montažera proglašen je Petar Jakonić, član iste filsmke ekipe.

Za najbolju fotografiju nagrađen je Dejan Joksimović za filmove "Parada" i "Neprijatelj", a najbolju muziku komponavala je Isidora Žebeljan za film "Kako su me ukrali Nemci".

Predsednik Fipresci Srbija Borislav Anđelić kazao je da je ovogodišnja proslava lišena glamura zbog ndeostatka sredstava, ali se nada kako će nedavno usvojeni Zakon o kinematogradfiji doneti bolje dane za srpski film.

"Ove nagrade su podstrek i služe za afirmaciju srpske kinematografije", poručio je Anđelić.

Fipresci Srbija godisšnje nagarade dodeljuje od 1993. godine, a prošlogodišnji dobitnik nagrade za najbolji film je Dragan Bjelogrlić za film "Montevideo, bog te video".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi