Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Parada ponosa zakazana za 31. maj 2014.

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 05. OCT 2013

Parada ponosa Beograd danas je zakazala Nedelju ponosa 2014, koja će biti održana od 25. do 30. maja naredne godine, a protestna šetnja zakazana je za 31. maj na relaciji od Slavije do Trga Republike

U saopštenju se navodi da je treća uzastopna zabrana Prajda u Beogradu prvi put u Srbiji podigla LGBT zajednicu. Do sada nedovoljno vidljiva, zatvorena i podeljena, LGBT zajednica u Srbiji se pobunila i rekla odlučno "ne" uskraćivanju osnovnih ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopštenju.

Od 2009.godine postoji nastojanje LGBT aktivista da se u Beogradu održi Parada ponosa.

Za to vreme ona je četiri puta zabranjena, a 2010. godine, iako održana pod pokroviteljstvom držve, rezultirala je velikim neredima, dodaje se u saopštenju.

Spontana akcija koja se desila 27. septembra ove godine povratila je dostojanstvo LGBT zajednici. Odlučili smo da vratimo ponos LGBT zajednici, koja navodi da nema više povratka u tišinu, navodi se u saopštenju.

 

Vaši Komentari
Termin povorka Ponosa je devalvirao u protesnu setnju, i ta na prvi pogled banalna sitnica, ipak objasnjava da se cela tema oko ljudskih prava LGBT zajednice Srbije radikalizuje. To naravno ide najvise u prilog radikalnoj desnici tj klerofasistima, a po najmanje LGBT zajednici. Ponovna greska u koracima LGBT organizacija koja ce nas kolektivno vratiti par koraka unazad.
Dedinje, Srbija · 05.10.2013, 20:18
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi