Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Parada ponosa, test za Crnu Goru

dw-world.de  ·  Nemačka  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 19. APR 2011

Prva parada ponosa u Crnoj Gori održaće se tačno za mesec i po. Iako istraživanje javnog menja pokazuju da su Crnogorci jako homofobični, stručnjaci ne očekuju nasilje na ulicama u vreme najavljene parade. 

Najava Parade ponosa za 31. maj zatekla je sve. Tako Srpska pravoslavna crkva, tradicionalno poznata po tvrdim stavovima, nema konkretan odgovor. U razgovoru za Dojče Vele, paroh podgorički Velibor Džomić, ističe lični stav:   „Ne verujem da će takozvana Parada popraviti, ako je i u čemu ugrožen, položaj LGBT populacije, za koju ne znam ni koliko je ima u Crnoj Gori. Nakon takve manifestacije, kojoj se očigledno protivi većina Crne Gore, homofobija će biti veća i njihova prava se ne rešavaju na takav način".  

Izostala i reakcija „Varvara", navijača podgoričke „Budućnosti"  

U neformalnom razgovoru kažu da neće organizovano delovati 31. maja. Time se ponavljanje scenarija iz Srbije značajno smanjuje, smatra sociolog Ljiljana Vujadinović: „Kada dođe dan Parade ponosa mislim da se nasilje neće manifestovati na ulicama, jer je ipak narod u Crnoj Gori vidio da su to neka merila koja nam omogućavaju ulazak u Evropsku uniju."   Nasilje na ulicama tokom Gej Parade ne očekuje ni psihijatar Borislav Mitrić: „Ne mislim da bismo ispoljavali neka agresivna ponašanja, zato što je ljudima svejedno, da vam pravo kažem."  

Istraživanja govore drugačije  

Nedavno istraživanje nevladine organizacije „Juventas" pokazalo je da čak 70 odsto stanovnika Crne Gore homoseksualnost doživljava kao bolest. Ipak, za nasilje je izgleda potreban poseban okidač, kaže direktorka „Juventasa" Ivana Vujović: "Ono po čemu je Crna Gora različita u odnosu na druge zemlje u regionu jeste opet ta politička podrška koja se ovdje ipak ne daje ultradesnici".   Do prve parade ponosna u Crnoj Gori, ostalo je mesec i po. Crna Gora će 31. maja biti na velikom ispitu, kada će pokazati da li je za konzervativno ili evropsko lice.

Deutsche Welle

Vaši Komentari
Kao Gay uvek se u Crnoj Gori super provedem. Nece tamo biti problema sa paradom ponosa. Ogroman broj muskaraca u CG, a posebno ozenjenih vole da svrljnu na drugu stranu. Razlog je verovatno taj sto u CG vlada izraziti matrijahat, a majke uvek imaju jako razumevanje za svoje sinove pa i za njihovu seksualnost. CG je pravi Gay raj a crnogorci, jaki, maljavi i lepi skoro svi vole da prigrle musko telo.
Beograd · 23.04.2011, 8:28
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi