Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Papa sugerirao mogućnost blagoslova za istospolne zajednice

www.slobodnaevropa.org  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 22. NOV 2023
Foto: Lisa Maree Williams/Getty Images

Poglavar Rimokatoličke crkve sugerirao je da bi moglo biti načina da se blagoslove istospolne zajednice, čime je odgovorio na izazove pet konzervativnih kardinala koji su ga pozvali da potvrdi crkvena učenja o homoseksualnosti uoči velikog sastanka na čijem su dnevnom redu LGBT+ katolici.

Vatikan je objavio pismo koje je papa Franjo uputio kardinalima 11. jula, nakon što je dan ranije od dobio od njih listu s pet pitanja, koja se zove "dubia".

U pismu papa ukazuje da bi se takvi blagoslovi mogli proučiti ako se u njima blagoslov ne miješa sa sakramentalnim brakom.

Vatikan smatra da je brak neraskidiva zajednica između muškarca i žene. Kao rezultat toga, poodavno se protivi gay brakovima. Ali čak je i Franjo izrazio podršku za građanske zakone koji proširuju pravne beneficije na istospolne supružnike, a katolički svećenici u dijelovima Evrope blagoslivljaju istospolne zajednice a da ih Vatikan ne sankcionira.

Franjin odgovor kardinalima, međutim, označava preokret u odnosu na trenutni službeni stav Vatikana.

Dok je u jednoj napomeni iz 2021. godine Kongregacija za doktrinu vere otvoreno rekla da crkva ne može da blagoslovi gej zajednice jer "Bog ne može da blagoslovi grijeh", Franja je u svom pismu naznačio da "pastirsko milosrđe" zahtjeva strpljenje i razumijevanje, i da bez obzira na to svećenici ne mogu da postanu suci "koje samo poriču, odbacuju i isključuju".

U objašnjenju iz 2021., Kongregacija za doktrinu vjere rekla je da Crkva ne može blagosiljati homoseksualne zajednice jer "Bog ne može blagosloviti grijeh".

Franjo je u svojoj novoj poslanici ponovio da je brak zajednica između muškarca i žene. Međutim, odgovarajući na pitanje kardinala o homoseksualnim zajednicama i blagoslovima, rekao je da "pastoralna ljubav" zahtijeva strpljenje i razumijevanje, a svećenici ne mogu postati suci "koji samo niječu, odbacuju i isključuju".

"Iz tog razloga, pastoralna razboritost mora na odgovarajući način razlučiti postoje li oblici blagoslova, koje traži jedna ili više osoba, a koji ne prenose pogrešno shvaćanje braka", napisao je. "Jer kada se traži blagoslov, izražava se molba za pomoć od Boga, molba da možemo živjeti bolje, povjerenje u oca koji nam može pomoći da živimo bolje."

Rekao je da postoje situacije koje objektivno "moralno nisu prihvatljive", ali ista "pastoralna ljubav" zahtijeva da se s ljudima postupa kao s grešnicima koji možda nisu u potpunosti krivi za svoje situacije.

Franjo je dodao da nema potrebe da biskupije ili biskupske konferencije pretvore takvo pastoralno milosrđe u fiksne norme ili protokole, rekavši da se to pitanje može rješavati od slučaja do slučaja "jer život Crkve teče kanalima izvan normi".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi