Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Palma kriv za diskriminaciju LGBT

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 11. JUL 2014

Apelacioni sud u Beogradu doneo je pravosnažnu presudu da je lider Jedinstvene Srbije Dragan Marković Palma kriv za diskriminaciju LGBT populacije, saopštila je danas Gej strejt alijansa (GSA).

GSA navodi da je Apelacioni sud preinačio odluku Prvog osnovnog suda i doneo pravosnažnu presudu kojom se usvaja žalba GSA i utvrđuje diskriminatorsko ponašanje Markovića, koji je "izvršio težak oblik diskriminacije LGBT populacije".

Apelacioni sud je zabranio Markoviću da ponovo diskriminiše i naložio mu da plati sudske troškove GSA od oko 57.000 dinara, u roku od 15 dana od prijema presude.

GSA je pozdravila odluku Apelacionog suda i izrazila zadovoljstvo što je usvojena njena žalba u sudskom postupku koji traje od 2011. godine.

Odlukom Apelacionog suda se, smatraju u GSA, u značajnoj meri vraća poverenje i LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem jer, kako se tvrdi, Marković "godinama važi za jednog od najhomofobičnijih u Srbiji koji je više puta u javnom i medijskom prostoru upotrebljavao govor mržnje prema LGBT populaciji bez ikakvih sankcija".

U obrazloženju odluke Apelacionog suda se između ostalog navodi da Marković, "kao ugledna politička ličnost i predsednik stranke, ima pravo na sopstveno mišljenje, ali i obavezu da u javnim nastupima ne propagira diskriminaciju".

"Posebna je obaveza političara, samim tim i tuženog, da promoviše vrednosti demokratskog društva kao što su pluralizam, tolerancija i pravo na različitost", navodi se u obrazloženju Apelacionog suda, a saopšteno je iz GSA.

Pravna služba GSA je protiv Markovića, 2011. godine, podnela tužbu jer je lider JS 15. avgusta 2011. godine rekao da je "stav Jedinstvene Srbije i njegov lični stav da su protiv svakog skupa gde homoseksualci demonstriraju ulicama Beograda i žele da prikažu nešto što je bolest da je normalno".

Prvi osnovni sud je, dodaje se, u novembru te godine usvojio tužbu GSA i doneo prvostepenu presudu kojom je utvrdio da je Marković izvršio težak oblik diskriminacije po osnovu seksualne orijentacije i zabranio mu ponavljanje izvršene diskriminacije.

Međutim, Apelacioni sud u Beogradu je u septembru 2012. ukinuo prvostepenu presudu po žalbi Markovićevog punomoćnika zbog povrede odredbi parničnog postupka i vratio postupak na ponovno suđenje.

Ponovljeno suđenje je u Prvom osnovnom sudu počelo je u februaru 2013. a nakon jednog odloženog i dva održana ročišta, sud je doneo prvostepenu presudu kojom se tužba GSA odbacuje kao neosnovana, a na koju je Alijansa uložila žalbu Apelacionom sudu.

 

Vaši Komentari
Dragan Marković ne zaslužuje da se priča o njemu.Treba ga ignorisati.Zašto stavljate njegovu sliku,muka mi odmah pripada.Čovek je frustriran svojim izgledom.Tuga
Beograd · 13.07.2014, 10:21
zar gospodin palma nezna jos da dragi bog vidi se a komsija zna jos vise
neka malo ispred svojih vrat pocisti pre nego sto prstom na druge pokaze
francuz · 12.07.2014, 2:34
I sta je Palmina kazna za tezak oblik diskriminacije LGBTIQ zajednice Srbije? Zabrana da ponovo diskriminise i da plati sudske troskove. To je krajnje neprihvatljivo na granici ludosti, i umesto sto Laza glupavo trlja sakama, podhitno da se ulozi zalba sudu u Strazburu i celavom degeneriku zabraniti da se drzi bilo kakve javne funkcije.
Dedinje, Srbija · 11.07.2014, 20:58
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi