Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Otvorena lezbejska Čitaonica u Novom Sadu

NLO  ·  Odabrao: unic0rn  ·  Dodato: 08. AUG 2011

U prepunoj Sali Crne kuće u Novom Sadu Novosadska Lezbejska Organizacija otvorila je u svečanoj i uzbudljivoj atmosferi punoj feministkinja, lezbejki, gej aktivista - lezbejsku feminističku radikalnu antifašističku ČITAONICU LEPA MLAĐENOVIĆ.

Otvaranju Čitaonice prethodilo je zajedničko gledanje filma ‘Ruka na pulsu’ o životu i radu lezbejske aktivistkinje i spisateljice iz SAD-a Joan Nestle. Ideja o osnivanju ove Čitaonice bila je tajna za Lepu Mlađenović do samog čina svečanog otvaranja, koju je lezbejska i feministička zajednica odgovorno čuvala od nje, te je to iznenadjenje pojačalo intenzitet uzbuđenja te večeri.

Tokom večeri prisutne lezbejke, feministkinje, gej muškarci, antifašisti i antifašistkinje pročitale su svoja dirljiva pisma upućena Lepi, a stiglo je i oko 20 pisama od istaknutih aktivistkinja širom sveta: iz Australije, Belgije, Engleske, Francuske, Izraela, Kanade, Kosova, Nemačke, Palestine, SAD-a, Škotske, Švajcarske.

Ideja za osnivanje ove Čitaonice potekla je od feminističke aktivistkinje i profesorice iz SAD-a Isabel Markus i aktivistkinja Novosadske Lezbejske Organizacije, iz želje da se Lepi Mlađenović oda poštovanje i zahvalnost za sve što je uradila i što i dalje čini za lezbejsku i feminističku zajednicu Novog Sada i šire.

Čitaonica Lepa Mlađenović je prostor u kome će se održavati grupna čitanja i diskusije, u kome će sve/i zainteresovani za literaturu iz oblasti lezbejskih i gej ljudskih prava i egzistencije, feminizma, antifašizma i mirovnog aktivizma, moći da pozajme knjige, mesto koje će, kako je to u svom obraćanju nama napisala Ariane Brunet, feministička i lezbejska aktivistkinja iz Kanade, ‘imati večeri za pričanje priča, gde će se postavljati pitanja, prolaziti kroz sećanja; gde će čitanje biti uvezano sa slušanjem i gde će knjige biti napisane sa pogledom kroz tuđe oči! Jer to je način na koji si ti, Lepa, čitala naša srca i duše!’

Čitaonica Lepa Mlađenović se nalazi u prostoru Crne Kuće (CK 13), Vojvode Bojovića 13, Novi Sad. Dobrodošle/i ste!

U radosti i solidarnosti,
aktivistkinje Novosadske Lezbejske Organizacije

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi