Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Ostala na snazi zabrana gej brakova u Francuskoj

e-novine.com  ·  Francuska  ·  Odabrao: Nikola  ·  Dodato: 28. JAN 2011

Francuske ustavne vlasti su u petak podržale zabranu gej brakova u presudi koja oslobađa vladu obaveze da garantuje homoseksualcima prava koja uživaju heterosekusalni parovi, javlja Reuters.

Nekoliko evropskih zemalja dozvoljava parovima istog pola da se venčaju i gej aktivisti su se nadali da će isto biti moguće Francuskoj, nakon što su dve žene koje žive zajedno zahtevale razmatranje ukidanja zabrane od strane Ustavnog saveta. Savet je saopštio da nije pronašao konflikt između zakona o zabrani gej brakova koji je na snazi i fundamentalnih prava garantovanih Ustavom. Doneta je presuda da je na parlamentu, pre nego na ustavnim vlastima, da odluče da li taj zakon treba menjati.

Dve žene koje su podnele žalbu Savetu žive sa četvoro dece, od koji je tri došlo na svet veštačkom oplodnjom. Anri Guiano, savetnik predsednika Nikole Sarkozija, rekao je neposredno pre izricanja presude da je ovo pitanje u nadležnosti političkih lidera a ne advokata, signalizirajući da ništa ne bi trebalo menjati bez duboke političke debate.

"To je pitanje društva, civilizacije čak", rekao je Guiano. "To je pitanje koje treba da bude pokrenuto kroz predsedničku kampanju, parlamentarnu debatu, ali ne samo za zakon", rekao je on za televiziju LCI.

Istraživanja javnog mnenja objavljena u trenutku dok se očekivala presuda u petak su pokazala da su se pogledi Francuza na istopolne brakove radikalno promenili u poslednjih pet godina i da većina sada prihvata taj vid bračne zajednice.

Rezultati istraživanja agencije TNS Sofres su pokazala da 51 procenat ispitanika podržava gej brakove dok se 35 odsto njih protivi. U istraživanju obavljenom 2006. godine od strane iste agencije je 51 odsto ispitanika reklo da se protivi dok je 45 procenata bilo za legalizaciju istopolnih brakova.

Advokat dve žene koje su pokušale da izazovu zakon rekao je da bi političari trebali da prihvate promenu u mišljenju javnosti i promene zakon u najkraćem roku.

"Francuska se uspavala, više nije svetionik ljudskih prava na svetu", rekao je advokat Emanuel Ludot.

Francuska je dozvolila stvaranje građanskih zajednica parova istog pola 1999. godine, ali taj status sadrži manje prava nego puni bračni status. Dva muškarca su se venčala 2004. godine ali je njihov brak ubrzo poništen na sudu dok je gradonačelnik koji je podržao to venčanje smenjen, što je izazvalo široku debatu u u Francuskoj.

Po podacima Saveta Evrope istopolni brakovi su dozvojeni u Belgiji, Holandiji, Norveškoj, Švedskoj i Španiji. Takođe, gej parovi se mogu venčati i u Južnoj Africi, Argentini, Kanadi i nekim državam SAD-a.

E-Novine

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi