Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Osmišljena prva mobilna aplikacija namenjena samo lezbejkama i biseksualkama

crol  ·  uk  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 31. MAR 2014

Za mnoge lezbejke i biseksualke potraga za "onom pravom" zna biti dugotrajan i naporan proces. Neke od njih najradije bi ostale ispred televizora, okružene hranom i provele sate gledajući najdraže likove u omiljenoj seriji, zamišljajući idealnu ženu. Druge bi se odmah nakon posla zaputile u neki od noćnih klubova, a treće bi, pak, potražile srodnu dušu preko interneta.

Kako bi potrebe i želje navedenih profila žena bile zadovoljene, grupa Britanki osmislila je mobilnu aplikaciju Dattch i u rekordnom roku osvojila tržište aplikacija namenjenih lezbejkama i biseksualkama. Svoj su proizvod sredinom marta predstavile na američkom samitu Lesbians Who Tech i osvojile nagradu za najbolju mobilnu aplikaciju ove kategorije, u konkurenciji s aplikacijama Brenda i Tinder.

Ono po čemu se Dattch razlikuje od konkurencije jeste sadržaj posebno kreiran prema potrebama lezbejki i biseksualki. "Shvatili smo da devojkama i ženama često treba asistencija kod upoznavanja drugih žena. Momci će videti fotografiju, poslati poruku i čekati šta će se dogoditi. S druge strane, devojke će pogledati fotografiju nekoliko puta i tek se onda odlučiti na slanje poruke", kazala je izvršna direktorka i osnivačica aplikacije, Robin Ekston.

Nemaštovitost korisnica probudila kreativnost

Kad je aplikacija pokrenuta, sastojala se tek od velikih fotografija i kratkog informativnog teksta o korisnici. "Uleti" korisnica bili su očajni, kaže Ekston. "Njihova je komunikacija bila grozna. 'Upadale' su jedne drugima s izjavama poput: 'Baš si lepa' ili 'Imaš lepe oči', i slično. Kome je takvo nešto zanimljivo?", ispričala je Ekston i dodala da ih je nemaštovitost korisnica motivisala na promene.

Dattch se pomalo poslužio konceptom Pinteresta i omogućio svojim korisnicama da kreiraju svoj lični virtuelni prostor u kome će se na najbolji mogući način moći opisati i s drugim korisnicama podeliti detalje iz svakodnevnog života, misli, osećaje, želje... "Tako odmah dobijete širu sliku osobe koju želite upoznati", objašnjava Ekston. Kaže i kako su garantovali sigurnost svih korisnica kako ne bi došlo do otvaranja lažnih profila ili možda negativnih posledica nakon dopisivanja, na način da se njihovi profili automatski povezuju s Fejsbukom.

"Nova korisnica moći će otvoriti svoj profil tek nakon što najpre odobri svoj račun na Fejsbuku. Tako ćemo se uveriti da se zaista radi o njoj", ukazuje Ekston. Izgleda da se ovakav način funkcionisanja sviđa i samim korisnicama koje imaju samo reči hvale za aplikaciju. Dattch se trenutno može preuzeti samo na Appleovim proizvodima, u UK-u i SAD-u. No, Ekston najavljuje skorašnje pokretanje Andorid verzije i širenje usluge na ceo svet.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi