Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Osam godina nakon krvave budvanske Povorke ponosa

www.xxzmagazin.com/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 27. JUL 2021

Nakon godina borbe, odgađanja i čekanja, crnogorskoj LGBTIQ zajednici omogućeno je sklapanje životnih partnerstava. Prve su to, u nedjelju, učinile dvije djevojke u Budvi, osam godina nakon krvave budvanske Povorke ponosa.

Prema riječima lokalne dužnosnice u Budvi, partnericama su predočena prava i obaveze u skladu s crnogorskim zakonom, a riječima pjesnika Duška Radovića o ljubavi i zajedničkom životu objašnjeno je i ono što nije obuhvaćeno zakonom.

"Raduje nas da smo bili u prilici da prvi primijenimo zakon o životnom partnerstvu i želimo im sreću i puno ljubavi u zajedničkom životu", rekla je Miljana Vukotić Jelušić.

Crnogorski parlament je sredinom 2020. usvojio Zakon o istospolnom životnom partnerstvu koji je na snagu stupio 15. srpnja ove godine. Dosad se za sklapanje braka prijavilo dvadesetak LGBTIQ parova.

Tim su zakonom LGBTIQ osobe dobile ista prava kao i heteroseksualni parovi, osim posvajanja i udomljavanja djece. Usvajanju zakona najviše se protivila Srpska pravoslavna crkva smatrajući da se njime razara tradicionalna obitelj.

Novopečenim životnim partnericama čestitala je i udruga LGBT Forum Prrogres, izrazivši nadu da će to ohrabiriti i druge parove na ozakonjenje veza.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi