Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Organizatori: Sve je spremno za Paradu, Vučić: Sutra odluka

agencije  ·  beogrrad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 26. SEP 2013

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i šef Biroa za koordinaciju službi bezbednosti Aleksandar Vučić sazvao je za sutra sednicu tog tela na kojoj će biti doneta odluka o tome da li će se Parada ponosa koju su organizatori zakazali za subotu biti održana, rečeno je u kabinetu prvog potpredsednika vlade.

Sa druge strane, organizatori Parade su najavili da je za njeno održavanje sve spremno, ističući da oni očekuju da će šetnja biti održana, ali da još uvek nisu dobili bezbednosnu procenu.

"Mi sa policijom zaista detaljno razrađujemo stvari, ali o bezbednosnoj proceni do današnjeg dana nismo ništa čuli. Verujem da će tako ostati do kraja, jedino što može da se desi, ako bude zabrane, jeste da nas pozovu da potpišemo zabranu", rekao je Goran Miletić iz Organizacionog odbora na konferenciji koju je i danas obezbeđivala policija.

On je istakao da bi bilo jako lepo da neko od predstavnika vlasti izađe i kaže kakvu su procenu dobili.

Sve se opet vraća sve na političku volju i mogućnost da se u poslednjem momentu odluči da tu nešto navodno nije uredu, dodao je on.

Prema rečima organizatora, planirano je da Parada ponosa počne u 10 sati u beogradskom parku Manjež, odakle će se nakon zvaničnog programa krenuti u šetnju Nemanjinom, ulicom Kneza Miloša i Masarikovom, a ceo događaj biće završen ponovnim dolaskom u Manjež.

Ulaz u park biće moguć isključivo između 9 i 10 sati preko dva punkta na kojima će s vršiti provera - Trg Slavija u pravcu ka Nemanjinoj ulici i kod Londona na uglu Kneza Miloša i Kralja Milana gde će ulaziti i akreditovani mediji.

S obzirom da će skup biti zatvoren, organizatori su istakli da neće biti moguće priključiti se šetnji nakon 10 sati, kao i da će policija na samom ulazu na skup vršiti proveru.

Kako su istakli, svako ko dolazi na skup mora imati ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument.

Organizatori su istakli i da će toga dana biti značajno pojačano prisustvo policije po čitavom gradu, posebno oko mesta održavanja Parade, kao i da će neke od ulica u blizini Manježa biti zatvorene.

Oni su preporučili da se na skup ne dolazi malim ulicama i prečicama, već u grupama javnim prevozom ili pešice i poručuju da dolazak automobilom nije moguć.

Organizatori su istakli i da učesnici treba da ponesu što manje stvari i da ne oblače garderobu upadljivih boja, kao i da dođu bez obeležja LGBT pokreta jer će bedževe, zastave, transparentne..., policija na ulasku u Manjež oduzimati.

Organizacioni odbor će obezbediti promotivni materijal koji će se deliti na skupu, a ukoliko neko želi da tokom šetnje ima svoje promotivne materijale i transparentne potrebno je da da ih dostavi danas i sutra od 12 do 17 sati u EU info centar ili tokom Prajd foruma sutra u Medija centru.

Organizatori su istakli i da će na samom skupu biti podeljena bezbedonosna uputstva.

Dežura 15 sudija

Prekršajni sud u Beogradu odredio je 15 sudija koji će raditi u subotu ukoliko se bude održavala Parada ponosa, rekao je danas Tanjugu vršilac funkcije predsednika tog suda sudija Milan Marinović.

"Kao i pred svaku manifestaciju koja je proglašena za manifestaciju visokog rizika, sudije Prekršajnog suda u Beogradu se spremaju za rad, određeno je 15 sudija koji će dežurati i ako bude potrebno primenjivati mere iz svoje nadležnosti", precizirao je Marinović.

Pored njih, biće angažovana i stalno dežurna služba u Policijskoj upravi za grad Beograd, u ulici Despota Stefana, koja inače radi vikendom i na praznike, objasnio je on.

Prema njegovim rečima, prekršaji koji mogu da se dese tog dana kada je u pitanju organizator ticali bi se eventualno prekršaja iz Zakona o okupljanju građana.

Ostali prekršaji koji bi mogli da se dogode mogu da se odnositi na kršenje Zakona o javnom redu i miru, Zakona o oružju i municiji, Zakona o ličnoj karti, Zakona o prometu ekplozivnih materija ako neko dođe sa bakljama i drugim pirotehničkim sredstvima i slično, dodao je Marinović.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi