Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Orban odlučio: Uvode se stroga ograničenja za dečije gej knjige

https://nova.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 08. AUG 2021
Foto:John Tys/AP/Picture Alliance

Mađarski premijer Viktor Orban izvršnom uredbom izdatom u petak ograničio je prodaju knjiga za decu o istopolnim vezama. Uredba objavljena u Službenom glasniku reguliše kontroverzni zakon koji zabranjuje oglašavanje koje prikazuje pripadnike LGBT zajednice. Mađarski parlament, u kojem dominira Orbanova stranka Fides, usvojio je zakon u junu.

Opozicija i aktivisti za ljudska prava kritikuju zakon kao otvorenu cenzuru, a Evropska komisija ga smatra diskriminatorskim, zbog čega je preduzela pravne mere protiv Mađarske.

U novom propisu se navodi da se knjige za decu koje „prikazuju odstupanja od rodnog identiteta proizašlog iz rođenja ili promene pola ili seksualnosti, kojja je sama sebi svrha, kao i one koje prikazuju ili popularišu homoseksualnost" ne smeju da budu izložene u knjižarama, niti vidljive u prodavnicama.

Takve knjige, koje Orbanova vlada smatra uvredljivim, ne mogu da se prodaju u krugu od 200 metara od škola i crkava. Moraju imati omote koji potpuno pokrivaju njihove korice.

Odluka stupa na snagu za 30 dana.

Zakon, koji ograničava širenje informacija o homoseksualnosti i transrodnim pitanjima, zabranjuje, između ostalog, knjige i druge sadržaje koji prikazuju istospolne veze kao deo svakodnevnog života među mlađima od 18 godina.

 

Vaši Komentari
U svetu gde se celog zivota plasis ili krijes ako si na bilo koji nacin drugaciji i izdvajas se od vecine, jos ti samo fali da ne daj boze vidis book cover gde su dve devojke zajedno...
Beograd · 26.08.2021, 12:57
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi