Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Vesti

Opet traže zabranu Split Prajda

queer.hr  ·  Hrvatska  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 14. MAY 2012

Građanska inicijativa, oni isti koji su i pre mesec dana tražili zabranu Split Pridea; a u suprotnom referendum na kojem bi građani Splita odlučivali hoće li biti Pridea na rivi, sada se opet javljaju: traže sastanak sa županom Antom Sanaderom, gradonačelnikom Željkom Kerumom i načelnikom Splitsko-dalmatinske Policijske uprave, Ivicom Tolušićem, kako kažu - zato da bi im „izneli svoje stavove oko održavanja drugog Split Pridea".

„Sudeći po mnogim i raznim očitovanjima građana držimo da su do danas narasli razlozi za uskraćivanje saglasnosti najavljenoj paradi. To ujedno znači da su osnažili i razlozi za raspisivanje referenduma, naravno, ukoliko vi nemate snage poštovati mnogobrojna očitovanja građana i ipak ste pod nedemokratskim pritiscima spremni dati saglasnost za najavljenu paradu" - napisali su tako u dopisu, a pod njime je potpisan niz imena uz titule i zvanja. Pa tako čitamo: Stjepan Lozo, povjesničar, profesorica Tatjana Alajbeg, novinar Joško Čelan, Miroslav Klarić, akademski kipar i slikar, docent, Marko Džaja, osnivač dragovoljačkih odreda 1990. godine, Gordan Sladoljev, dugogodišnji ravnatelj glazbene škole, Barbara Kovačić-Domančić, kustos Galerije Ivana Meštrovića, Miroslav Lozina, osnivač Hrvatske ratne mornarice 1991. godine i odvjetnik Željko Ostoja.

Prvopotpisani, Stjepan Lozo, međutim naglašava da postoje i brojni drugi koji podržavaju njihovu inicijativu - „brojni drugi građani i intelektualci" - „Mi delujemo kao zatvorena grupa, izlazimo u javnost s imenom i prezimenom, ali znam da je u toku prikupljanje i drugih predstavki građana i udruženja za uskraćivanje saglasnosti gay paradi na središnjim javnim površinama u Splitu, ili raspisivanje referenduma."

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi