Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Srbija

Odbornik radikala osuđen zbog vređanja LGBT aktiviste

južne vesti  ·  niš  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 17. APR 2018

Zbog toga što je 2016. godine LGBT aktivistu Stefana Radovića iz Kuršumlije za skupštinskom govornicom nazvao bolesnom osobom, Apelacioni sud u Nišu osudio je odbornika i lokalnog lidera radikala Zvezdana Ristića da na ime sudskih troškova plati 36.000 dinara, kao i da o svom trošku presudu objavi u Službenom glasniku Skupštine opštine Kuršumlija.

Time je Apelacioni sud u Nišu potvrdio presudu Višeg suda u Prokuplju i doneo identičnu presudu kojom se utvrđuje diskriminatorsko ponašanje političara.

Stefan Radović kaže da odluka Apelacionog suda u značajnoj meri vraća poverenje LGBT osoba i drugih građana u sudski sistem, ali i pokazuje da niko u zemlji "gde je premijerka pripadnica LGBT populacije", ne sme da vređa za skupštinskom govornicom LGBT populaciju.

Sam Ristić je tokom suđenja govorio da nije prekršio zakon, te da nije imao nameru da vrši bilo kakvu diskriminaciju nad LGBT populacijom, "a posebno ne prema svom sugrađaninu Stefanu Radoviću", već je za skupštinskom govornicom uputio odborničko pitanje i tražio odgovor po kom osnovu se Radoviću odobrava sanitetsko vozilo Doma zdravlja u Kuršumliji, ko to odobrava i od čega je bolestan.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi