Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

"Objava rata tradicionalistima": Ruska kontroverzna predstavnica na Evroviziji je sve ono PROTIV ČEGA SE PUTIN BORI

www.blic.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 20. MAY 2021
Manizha

Manjiža Sangin nikada nije bila tipična ruska pop zvezda.

Izbeglica iz Tadžikistana i otvorena pro-LGBT feministkinja šokirala je ruski muzički establišment kada je izabrana da predstavlja tu zemlju na izboru za pesmu Evrovizije u Roterdamu.

Sa okretanjem Rusije ka socijalnom konzervativizmu usred zakona koji dekriminalizuju nasilje u porodici i diskriminušu homoseksualnost, 29-godišnja pevačica predstavlja sve suprotno od onoga za šta se zalaže predsednik Vladimir Putin.

U kolumni za liberalne novine "Novaja Gazeta", novinar Vjačeslav Polovinko opisao je izbor kao "objavu rata" ruskim uticajnim tradicionalistima.

Manjiža - tadžikistanska pevačica u zemlji u kojoj se srednjoazijski migranti suočavaju sa rasizmom i diskriminacijom - nikada nije skrivala svoje političke stavove.

Кombinujući svoju muzičku karijeru sa aktivizmom, Manjiža je objavila pesmu "Mama" 2019. godine kako bi promovisala pokretanje SOS aplikacije protiv nasilja u porodici. Samim pojavljivanjem na Evroviziji dobila je veliku platformu za iznošenje svojih stavova.

Iako se Evrovizija u mnogim evropskim zemljama doživljava kao festival kiča i retko privlači ozbiljne umetnike, u Rusiji ima veliki uticaj. Učesnici obično privuku veliki broj glasova, a nakon takmičenja nastave da uživaju u velikom uspehu kod kuće.

Manjiža se na Evroviziji predstavila pesmom Ruskinja (Russian Woman). Prema rečima pevačice, pesma govori o "razvoju samosvesti žena u Rusiji tokom poslednjih nekoliko vekova".

Izašla je na scenu u tradicionalnoj narodnoj nošnji, koju je uklonila i otkrila crveni kombinezon. Tekst pesme pun je telesno pozitivnog feminizma koji je obeležio Manjižu u ruskom kulturnom establišmentu koji često odražava državnu retoriku oko tradicionalnih vrednosti.

- Prešla si tridesetu! Zdravo?! Gde su ti deca? Generalno si lepa, ali trebalo bi da smršaš - kaže se u jednom stihu iz pesme.

Reakcije na pesmu, koja je optužena za podsticanje mržnje prema Rusima, bile su pomešane.

Dve konzervativne organizacije - pravoslavna ženska grupa i veteransko udruženje - uputile su pravne žalbe na pesmu.

Neke od istaknutih ruskih političkih ličnosti, uključujući portparola predsednika Vladimira Putina, Dmitrija Peskova, javno su negodovale zbog ovogodinjeg evrovizijskog izbora.

U martu je Valentina Matvijenko, obično uzdržana predsednica Saveta Federacije, postavila pitanje zašto je Manjiža izabrana da predstavlja Rusiju. Tokom parlamentarne sednice, Matvijenko je formalno naložila kolegi da zatraži objašnjenje postupka izbora od državnog televizijskog kanala odgovornog za izbor.

Manjiža je rekla da je Evrovizija velika prilika da ispriča svetu o ruskim ženama.

- Ona je prošla neverovatan put - od tišine seljačke kolibe do prava da glasa i kandiduje se na izborima (Rusija je među zemljama koje su prve u svetu ženama dale ovo pravo), od fabričkih sindikata do letova u svemir. Ruskinja se nikada nije bojala da se suprotstavi stereotipima i da preuzme odgovornost - istakla je pevačica.

Manjiža Sangin rođena je 1991. godine u gradu Dušanbe, prestonici Tadžikistana.

Sredinom 90-ih sa porodicom se preselila u Moskvu, bežeći od građanskog rata koji je tokom raspada SSSR izbio u toj zemlji.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi