Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Novi španski kardinal ocenjuje da je homoseksualnost - defekt

tanjug  ·  španija  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 20. JAN 2014
Novi kardinal Fernando Sebastiajan Agilaj je penzionisani nadbiskup iz Pamplone

Novoizabrani španski kardinal Fernando Agilar (84) opisao je homoseksualnost kao "defekt" koji se može otkloniti lečenjem, a time je izazvao osudu grupa koje se zalažu za prava pripadnika gej populacije.

"Mnogi ulažu pritužbe i ne tolerišu to (homoseksualnost), ali ja kažem, uz sve poštovanje, da je homoseksualnost defektan način izražavanja seksualnosti, jer seksualnost ima svoju strukturu i cilj, a to je rađanje", rekao je Agilar španskom listu "Sur".

Intervju je objavljen juče, nedelju dana nakon što je papa Franja imenovao

Agilara za jednog od 19 novih kardinala, koji će biti zvanično postavljeni na tu dužnost 22. februara.

"Naša tela su puna nedostataka. Ja imam visok krvni pritisak. Pa da li ću se naljutiti zbog toga što su mi to rekli? To je defekt koji moram da otklonim što bolje mogu", rekao je novi španski kardinal, koji je penzionisani nadbiskup grada Pamplone na severu zemlje.

"Ukazati jednom homoseksualcu na defekt nije uvreda, već pomoć, pošto mnogi slučajevi homoseksualnosti mogu da se otkriju i normalizuju adekvatnim lečenjem", istakao je Agilar.

Na pitanje da li deli stav pape Franje, koji je u julu prošle godine izjavio: "Ako je neko gej, a svesrdno se moli Bogu, ko sam ja da sudim?", Agilar je odgovorio da papa pokazuje poštovanje prema svim ljudima, ali da ne menja učenje Crkve.

"Jedno je iskazati dobrodošlicu i naklonost prema homoseksualnoj osobi, a drugo moralno opravdavati homoseksualnost", objasnio je španski nadbiskup.

Grupa za zaštitu prava homoseksualaca "Kolegas" pozvala je Agilara da povuče svoj komentar.

"Nadamo se da će on korigovati svoju izjavu i napominjemo da homoseksualnost nije izlečiva bolest, ali homofobija jeste", saopštila je ta grupa.

Agilarove reči osudio je i Nikolas Fernandes, koji se nalazi na čelu grupe koja se zalaže za gej i lezbejska prava "Entiende" sa sedištem u Malagi.

"Ovo nije prvi put da kardinali kažu za nas da smo defektni", primetio je Fernandes, pozivajući na usvajanje zakona o nediskriminaciji kojim bi se osudile takve izjave.

 

Vaši Komentari
U svakom slucaju, biti glup je neizlecivo, mada si uvek u najvecem drustvu i retko na meti.
meta · 22.01.2014, 10:00
Najbolje to kardinal zna posto mu je crkva kao i sve ostale pune homoseksualaca . Shvatio covek da je to defekt.Naravno koliko kardinal ima defekta -nema broja .
Prijepolje,22.01.14. · 22.01.2014, 5:44
Kada se primitivno shvatanje sveta prenese iz propovedionice u novinski clanak automatski prestaje biti religijska dogma i nastaje odgovornost za iznetu neistinu. Interesantna je mrznja crkvenih sluzbenika i funkcionera i bilo bi interesantno da se uradi studija o pravim uzrocima za takvu, pa vec mozemo definisati kao, maniju.
Dedinje, Srbija · 21.01.2014, 9:54
Okej, ako je gej bolest, kako da se izlečimo? Ozbiljno pitanje, tražimo ozbiljan odgovor.
Gotham City · 21.01.2014, 7:45
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi