Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Njemačka kažnjava konverzijsku terapiju za maloljetnike/ce

https://lgbti.ba  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 08. MAY 2020
Getty Images

Konverzijska terapija je široko rasprostranjeni skup praksi usmjerenih na promjenu “pacijentove” seksualnosti ili rodnog identiteta. U stvarnosti, ove metode, koje se kreću i do elektrošok terapije i mučenja vodom su oblik fizičke i psihičke zloupotrebe, koja ponekad dovodi do teške depresije ili smrti samoubojstvom. Svaka vodeća medicinska ustanova u Sjedinjenim Državama, kao i druge globalne zdravstvene organizacije, opisale su ove metode kao neučinkovite, štetne i smrtonosne.

Zabrana u Njemačkoj došla je nakon što je njemački ministar zdravstva Jens Spahn obećao da će to učiniti u junu 2019. Do novembra je izdao nacrt zakona kojim će se prekršitelji kazniti na godinu zatvora ili novčanu kaznu. Sada je taj zakon usvojen s novčanom kaznom u iznosu od oko 32.000 dolara. Kažnjavat će se oni koji obavljaju terapiju, kao i roditelji ili zakonskim staratelji koji prisiljavaju svoju djecu da sudjeluju.

Prema BBC-u, njemačka stranka Zelenih želi da se zabrana proširi na dob do 26, a ljevičari na 27 godina, obrzirom da se trenutni zakon odnosi na terapiju za maloljetnike. Lezbejska i gej federacija podržala je ovaj poziv, te su rekli da se mora raditi na jačanju zakona kao i da se osigura da se on dosljedno izvršava.

20 država u Sjedinjenim Državama zabranilo je konverzijsku praksu. Ove je godine Virginija postala prva južnjačka država koja je tom popisu dodala svoje ime.

Izvor: out.com

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi