Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Nizozemska uključuje prava LGBTIQ osoba u ustav

https://lgbti.ba  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 13. JUL 2020

Amandman na ustav koji zabranjuje diskriminaciju LGBTIQ osoba prošao je Donji dom nizozemskog parlamenta. Izglasan je sa 124 naspram 26 glasova, čime će se seksualna orijentacija dodati na popis zaštićenih kategorija u članu 1. nizozemskog Ustava.

Član 1. Ustava zahtijeva da se ”svi jednako tretiraju u jednakim okolnostima”. “Diskriminacija na osnovu religije, uvjerenja, političkih stavova, rase ili spola ili bilo kojeg drugog razloga nije dopuštena”, stoji u tom članu.

Izmjenom koja je upravo usvojena tom popisu bi se dodali pripadnici LGBTIQ populacije, te oni koji žive sa telesnim poteškoćama. Druga potpredsjednica vlade Kajsa Ollongren već je rekla da “spol” uključuje transrodne i interseksualne osobe, zabranjujući diskriminaciju na temelju rodnog identiteta ili rodnog izražavanja.

“Danas pravimo veliki korak ka uvođenju naših prava u ustav”, rekla je Astrid Oosenbrug iz LGBTIQ organizacije COC.

Nizozemski zakon već zabranjuje diskriminaciju na temelju seksualne orijentacije, ali dodavanjem građanskih prava u Ustav osigurat će njihovo trajanje, objasnio je Oosenbrug. “Ovo je važno kako bi se političarima dao zadatak da se bave, na primjer, nasiljem nad LGBTI osobama. Ali važno je i za budućnost, kao osiguranje da ćemo i dalje moći uživati ​​u našim teško izborenim pravima za pedeset ili sto godina.”

Nizozemski Senat još uvijek mora odobriti ovaj amandman i onda ga ponovno mora odobriti sljedeći parlament prije nego što stupi na snagu, a ovo je i prva zemlja na svijetu koja je legalizirala istospolne brakove 2001. godine.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi