Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Nema LGBT zastava u američkim kasarnama

www.kurir.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 06. JUN 2021

Američke vojne vlasti juče su saopštile da zadržavaju postojeću politiku u vezi sa isticanjem "nezvaničnih zastava" i da neće odobriti izuzetak za isticanje LGBTQ zastave u vojnim bazama.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je da ova odluka ni na koji način neće uticati na poštovanje i divljenje koje vojska gaji prema svom LGBTQ osoblju u uniformi i van nje, prenosi Si-En-En.

''Odluka da se ne promeni politika i ne dozvoli prikazivanje zastave prajda proizlazi najviše iz zabrinutosti zbog drugih izazova u politici koje bi izuzetak ove vrste mogao prouzrokovati i ohrabriti", rekao je Kirbi.

On je potvrdio i da će ministar odbrane Lojd Ostin učestvovati u aktivnostima oko Meseca ponosa u Pentagonu sledeće nedelje i da ohrabruje sve komande da na isti način pronađu načine da prepoznaju doprinos LGBTQ zajednice u odbrani američke nacije.

Politiku koja ograničava koje se neslužbene zastave mogu istaknuti u vojnim bazama uspostavio je jula 2020. ministar odbrane Mark Esper, koga je imenovao tadašnji predsednik SAD Donald Trump, a ta je politika deo napora da se zabrani isticanje zastave Konfederacije i drugih potencijalnih simbola mržnje na bazama usred rasnih napetosti prošlog leta.

Ova odluka dovodi u sukob Pentagon sa Stejt departmentom, jer je državni sekretar Entoni Blinken u aprilu izdao odobrenje svim američkim diplomatskim sedištima da "Zastave duginih boja" istaknu na istom jarbolu kao i državnu u ambasadama i konzulatima, navodi Si-En-En.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi