Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Napad na gej aktivistkinje i aktiviste u Sarajevu

agencije  ·  Sarajevo  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 27. MAR 2013
Ilustracija

Saopštenje za javnost povodom napada na LGBTIQA aktivistkinje i aktiviste udruženja Okvir

Sarajevo, 26. mart 2013.

U nedelju, 24. marta u Sarajevu, pola sata iza ponoći napadnuta grupa od sedam osoba, od kojih su pet aktivisti i aktivistkinje udruženja Okvir. Fizički napad se desio u zoni zaštićenog objekta zgrade Predsedništva u Sarajevu, BiH. Nepoznata grupa od 10-15 muških osoba starosne dobi između 18 i 25 godina uz skandiranje uvredljivih parola "Ubij pedere!" i "Pola stranci, pola pederi!" pratila je, opkolila, te fizički napala grupu aktivista/kinja Udruženja Okvir dobacujući seksističke, ksenofobne i homofobne komentare tokom nanošenja fizičkih povreda.

Po dolasku policije, ceo slučaj nasilja je evidentiran i podnesena je prijava protiv počinioca, te je slučaj u daljoj obradi nadležnih organa Ministarstva unutrašnjih poslova. O celom slučaju su obavešteni Amnesty International, Veće Evrope, OHR i OSCE.

Udruženje Okvir podseća da nasilje na osnovu pola, roda i seksualne orijentacije, iako sankcionisano zakonom, se sve češće svedoči danas: kroz monstruozno nasilje nad trogodišnjom devojčicom, hladnokrvno ubistvo 17-godišnje devojke na Palama, i brutalno nasilje nad aktivistima/kinjama civilnog sektora.

Pored zločina počinjenih iz mržnje nad LGBT osobama, grafiti mržnje sa otvorenim pretnjama smrću u javnom prostoru: ‘'SMRT PEDERIMA!'', ‘'NA KOLAC! HZ!'', ‘'PEDERI I LEZBE NAPOLJE! BNF!'' doprinose marginalizaciji LGBT zajednice i podsticanju širenja mržnje prema istoj, ali istovremeno vodi marginalizaciji svih onih koji/se se zalažu za slobodu i ravnopravnost.

Ovim putem Udruženje Okvir šalje jasnu poruku da javna ćutnja neće nikoga zaštititi, te podsećaju vlasti da trebaju aktivno da se zalažu za poštovanje osnovnih ljudskih prava i sloboda. Naša je odgovornost da individualno i kolektivno osudimo otvoreno kršenje i ugrožavanje osnovnih prava te da promovišemo i branimo različitost bez obzira na rod, pol, klasu, rasu, etnicitet, starosnu dob i sposobnost, jer smatramo da svi/e imamo jednako pravo da izrazimo i uživamo svoje slobode bez straha od nasilja, diskriminacije i ugnjetavanja.

Udruženje Okvir se zalaže za slobodu i ravnopravnost svih osoba i zajednica u Bosni i Hercegovini te vas poziva da ponudite svoju podršku i date svoj doprinos u građenju slobodne i ravnopravne BiH tako da sve osobe bez obzira na njihov pol, rod, rasu, etnicitet ili seksualnu orijentaciju imaju pravo na slobodu kretanja i delovanja kako i slobode i ravnopravnosti.

Udruženje Okvir

Udruženje Q (Sarajevo)

OneWorldSEE (Sarajevo)

Centar za mlade ‘'KVART'' (Prijedor)

Akcija građana (Sarajevo)

Ženska posla (Sarajevo)

Oštra Nula (Banja Luka)

U.G. Budućnost (Modriča)

UNSA Geto (Banja Luka)

Udruženje Priroda (Bratunac)

Fondacija Cure (Sarajevo)

Centar Žena i društvo (Sarajevo)

Prava za sve (Sarajevo)

Udružene žene (Banja Luka)

Udruženje Žene Ženama (Sarajevo)

INFOTEKA - ženski informaciono dokumentacioni centar (Zenica)

Udruženje žena MAJA (Kravica)

Home (Budimpešta)

NLO-Novosadska lezbejska organizacija (Novi Sad)

Zagreb Pride (Zagreb)

Lezbejski kolektiv Dajks (Beograd)

LGBT United Macedonia (Makedonija)

Žene u crnom (Beograd)

Amazonke (Beograd)

LORI (Rijeka)

Labris (Beograd)

SOS Konsultacije za lezbejke (Beograd)

Juventas (Crna Gora)

Queer Brigada (Crna Gora)

 

Vaši Komentari
jadna bih...u toj nesretnoj zemlji svatko mrzi koga i sto stigne...hrvati mrze srbe.srbi muslimane...muslimani srbe...i sve moguce ostale kombinacije a svi oni mrze pedere...uzasno je to sto se svi ti nacionalizmi i fobije zajednicki obrusavaju na jednu tako nemocnu i nezasticenu skupinu kao sto je gay zajednica...ne mogu razumijeti da postoji ta ogromna vecina stanovnika bih koja bi radje uklonila pedere i lezbe is ZAJEDNICKE domovine, nego tisuce korumpiranih,lopovskih politicara koji cine sve da ljude drze u strahu jedne od drugih...ovo nije samo zalosno...ovo je zabrinjavajuce zalosno...
crna gora · 28.03.2013, 5:40
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi