Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Nacisti iz Republike Srpske prete Stojanoviću

agencije  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 28. OCT 2013

Gej aktivisti Bobanu Stojanoviću pretnje je uputila nacistička grupa "Borba 18" iz Republike Srpske, koja je na ulazu stana u kojem živi nacrtala kukasti krst i zalepila poruku "Znamo gde živite, znamo kada spavate", saopštila je danas organizacija Beograd Prajd.

Parada ponosa zahteva da se počinioci ovog dela pronađu i u razumnom vremenskom roku procesuiraju. S obzirom da se različiti oblici nasilja motivisanog mržnjom prema LGBT zajednici u Srbiji regularno dešavaju, neophodnan je intenzivniji i odlučniji rad državnih institucija na sprečavanju nasilja i sankcionisanju počinilaca - naveo je Prajd.

Stojanović, jedan od organizatora Prajda, juče je u ranim večernjim satima na ulazu u svoj stan u Beogradu zatekao grafite - kukasti krst i precrtana dva muška simbola što je antigej simbol, kao i dve odštampane poruke.

Na jednoj je pisalo "Znamo gde živite, znamo kada spavate", a na drugoj je fotografija prebijanja ukrajinskog gej aktiviste i precrtana zastava duginih boja.

Na prozoru spavaće sobe vidljivi su tragovi upotrebe pirotehničkih sredstava od kojih je napuklo staklo za koje se pretpostavlja da je trebalo da stanare namami da izađu iz stana. Stojanović u tom trenutku nije bio kod kuće.

Poruke je potpisala organizacija "Borba 18", neonacistička grupa iz Republike Srpske, koja se predstavlja kao deo mreže Kombat 18 - jedne
od najvećih neonacističkih grupa u Evropi koja zastupa ideologiju Adolfa Hitlera, saopštio je Beograd Prajd.

To nije prvi put da je Stojanović izložen napadima sličnih desničarskih grupa.

"Od državnih institucija Parada ponosa zahteva da otkriju ko i na koji način preti nasiljem pripadnicima gej-lezbejske zajednice u Srbiji. Nepostojanje bezbedonosnih uslova zbog pretnji nasiljem je, između ostalog, treću godinu za redom izgovor države za zabranu održavanja Parade", naveo je Beograd Prajd.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi