Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Religija

Na police knjižara stiže prva "gej Biblija"

crol  ·  Odabrao: M  ·  Dodato: 14. DEC 2012

I to smo dočekali. U prodaju je izašla prva gay-friendly Biblija! Zasad se može kupiti jedino putem interneta, a njome se nastoji prekinuti viševekovni mit da je istopolna ljubav grešna.

"Queen James Bible" predstavlja novu interpretaciju Svete knjige hrišćanstva koja "naoružava" gej hrišćane u borbi protiv homofoba, koji se neretko pozivaju na to da "Bog mrzi gejeve". U novoj Bibliji nalazi se osam reinterpretiranih tekstova iz šest knjiga, među kojima su Knjiga Postanka i Levitski zakonik.

Autori naglašavaju kako se homoseksualnost nije pominjala u Bibliji sve do verzije izdane 1946. godine. Naziv "Queen James Bible" odabrali su zbog verzije "King James I", nazvanoj prema britanskom plemiću koji je svojevremeno dobio nadimak "Queen James", radi mnogobrojnih gej afera.

U ovoj knjizi su, kažu autori, napravljene izmene u osam tekstova. "Hteli smo sprečiti homofobiju koja se svetom širi u ime Boga. Ne možete odabrati svoju seksualnost, ali možete veru u Isusa. Sada možete odabrati i Bibliju koju želite čitati", poručuju autori.

Dileme tokom uređivanja

Na službenoj stranici nove Biblije stoji da je "Biblija reč Božja koju je interpretirao čovek". To znači da se, kažu autori, može interpretirati na različite načine, što vodi "interpetacijskoj dvosmislenosti".

Tokom uređivanja Biblije, autori su se dvoumili oko toga trebaju li ostaviti dvosmislene izraze ili ih jednostavno izbrisati. Odlučili su ih ostaviti jer njihovim brisanjem knjiga bi izgubila na prvobitnom značenju.

Takođe, autori nisu hteli koristiti izraze "zastarelo razmišljanje", naročito ne u Levitskom zakoniku koji je prepun takvih, jer su mišljenja da to ionako neće promeniti stavove čitalaca. Hteli su stvoriti Bibliju koja će zaštititi gej hrišćane od napada hrišćanskih homofoba. Smatraju da su u tome i uspeli.

Ako ste zainteresovani za kupovinu prve gay-friendly Biblije, treba vam 35 dolara i par klikova miša. Aktuelnosti oko nove knjige možete pratiti na Facebook stranici.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi