Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Na crkvi dugina zastava jer su sveštenici želeli da se solidarišu sa LGBT zajednicom

https://noizz.rs  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 06. APR 2021
Foto:ALEX HALADA / AFP

Katolička crkva u župi Hard jedna je od mnogih u Austriji koje su odlučile da okače duginu zastavu u znak solidarnosti s LGBT zajednicom nakon što je Vatikan prošli mesec objavio odluku da Crkva ne može da blagoslovi istopolno partnerstvo.
Moćni vatikanski kabinet odgovoran za odbranu crkvene doktrine, Kongregacija za nauku vere (CDF) doneo je odluku da istopolna zajednica ne može biti blagoslovljena uprkos njenim "pozitivnim elementima".

Kabinet je napisao da Bog "nikada ne prestaje da blagoslovi svako svoje hodočasničko dete na ovome svetu ... ne blagoslovi i ne može da blagoslovi greh".

Sveštenik župe Hard Erih Baldauf kaže da su on i stotine drugih sveštenika koji pripadaju reformski orijentisanom pokretu "Svešteničkoj inicijativi" odlučili da okače zastavu da pokažu "da se ne slažemo s tim zastarelim stavom", a taj su gest napravile i mnoge druge crkve, piše "Jutarnji list".

Ubrzo nakon što je dugina zastava okačena, neko ju je pokušao uništiti i prošli utorak Baldauf je sa žaljenjem ustanovio da je ona spaljena.

- Bili smo šokirani ...zabolelo nas je - rekao je Baldauf.

Premda počinitelj nije uhvaćen i nema dokazanog motiva, Baldauf je primetio da druge zastave koje vise na tom mestu nikada nisu bile dirane.

Nekoliko dan nakon toga, još je jedna zastava pred crkvom, takođe u zapadnoj državi Vorarlberg, zapaljena, a treća je ukradena.

Suprotno utisku koji se može steći zbog takvih incidenata, istraživanja pokazuju da je austrijsko javno mnijenje čvrsto na strani toga da istopolne zajednice treba da se jednako tretiraju.

U Austriji su istopolni brakovi legalni od 2019. godine, a istraživanje sprovedeno prošle nedelje pokazuju da se punih 64 posto Austrijanaca protivi nedavnoj odluci Vatikana.

Samo 13 odsto reklo je da razume stav Vatikana.

Austrija je još većinski katolička, a Crkva obuhvata nešto manje od 5 miliona vernika u zemlji od 8,8 miliona stanovnika.

Međutim to pokazuje nagli pad od decenija nakon rata, kad je gotovo 90 odsto Austrijanaca pripadalo Crkvi.

Stručnjaci kažu da razlike između austrijskih društvenih stavova i Crkvena učenja u pitanjima poput homoseksualnosti i pobačaja pridonose tome da desetine hiljada napuštaju Crkvu svake godine.

Pogađa u srce
O odluci vatikanskoga kabineta nije se eksplicitno izjasnila samo reformski orijentisana 'Sveštenička inicijativa'.

Ništa manje od toga, bečki nadbiskup, kardinal Kristof Šenbron rekao je da "nije srećan" zbog vatikanske objave.

Poruka prenesena medijima širom sveta bila je jednostavno 'ne' i zapravo 'ne' blagoslovu, što pogađa mnoge ljude u srce", objasnio je za katolički list Der Sonntag.

Toni Faber, svećenik čuvene bečke katedrale sv. Stjepana bio je još otvoreniji.

- Da mi je posao što više naštetiti Crkvi s dve stranice teksta, napisao bih tačno onakvo pismo kakvo je napisala Kongregacija za nauku vere - rekao je za časopis Profil.

Objava vatikanskog kabineta "totalno je zatajila" u pogledu cilja "održavanja sakramenta venčanja", rekao je Faber, dodajući kako se ni jedan od heteroseksualnih parova koje venčava "ne oseća uskraćeno zbog činjenice da dajem blagoslov istopolnim parovima".

Iako su neki istaknuti nemački biskupi podržali stav Vatikana, drugi su optužili CDF da pokušava ugušiti teološke rasprave aktivne proteklih godina među nemačkim katolicima.

Nemačku peticiju kojom se traži zanemarivanje odluke CDF-a potpisalo je 2.600 sveštenika i đakona, kao i 277 teologa.

Reakcija u Nemačkoj i Austriji govori o širim globalnim linijama raseda u društvenim pitanjima između socijalno konzervativne i liberalne kongregacije.

Međutim, prema isusovačkom svešteniku i bivšem čelniku nemačke sekcije Vatikanskog radija Berndu Hagenkordu, zemlje nemačkog govornog područja takođe imaju "vrlo posebnu teološku tradiciju koja deluje vrlo nezavisno" i manje je podložna tome da je crkvena hijerarhija nadvlada.

Vratimo se u Hard: župna crkva odlučila je ostaviti ostatke spaljene zastave na istom mestu. "Ima učinak križa", rekao je Baldauf.

Na vreme za Veliki petak, nova dugina zastava ponovno se ponosno viorila ispred crkve kao znak dobrodošlice svim župljanima na Uskrs.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi