Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

Možete poljubiti partnera: U Crnoj Gori od sutra LGBT parovi mogu pred matičara

https://noizz.rs/  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 14. JUL 2021
FOTO:SHUTETRSTOCK

Dok je u Srbiji zakon o istopolnom partnerstu i dalje sporna tema, Crna Gora je postala prva balkanska država van EU koja je donela Zakon o životnom partnerstvu lica istog pola. Tako će u Crnoj Gori gej parovi od sutra moći da stanu pred matičarem.

Zakon o životnom partnerstvu osoba istog pola od sutra stupa na snagu, ali će LGBT parovi morati još da sačekaju kako bi ostvarili sva prava iz tog zakona, jer nije usvojen niz podzakonskih akata.

Ceremonija sklapanja partnerstva osoba istog pola neće se mnogo razlikovati od ceremonije sklapanja braka pred matičarem, tvrde u LGBT organizaciji. Ipak, matičari su nedavno prošli obuku kako bi im se približilo kako će u praksi izgledati sklapanje tih partnerstava.

- U osnovi, istopolni parovi će pristupiti u opštinu da pred matičarem, uz prisustvo dva svedoka, sklope partnerstvo i ono bude upisano u registar. Sve preko toga - proslave, mesto i način obeležavanja, zvanice i slično je isključivo do želje i volje samih partnera, kao i što bi ceremonija sklapanja braka bila - rekli su za Novosti iz LGBT Foruma Progres.

Neke razlike će postojati i to su uglavnom formalnosti pred matičarem koji će svoje obraćanje morati da prilagodi gej parovima, te neće biti "mladoženja možete poljubiti mladu" nakon što su oboje rekli da.

Sklapanje partnerstva u početku neće biti omogućeno u svim gradovima, već će ovi parovi partnerstvo sklapati u malom broju opština, prvenstveno u Podgorici.

- Danom stupanja na snagu zakona, istopolni partneri će moći, u malom broju opština, da svoje partnerstvo upišu u matični registar istopolnih partnerstava i dobiju uverenje o partnerstvu, dok će uživanje prava iz ovog zakona morati da sačeka usaglašavanje i donošenje određenog broja zakona i podzakonskih akata. Moramo da naglasimo da se u nadležnim resorima ubrzano radi na određenim aktima - pravilnici i sl, te da se do 15. jula, dana stupanja na snagu zakona, određene činjenice mogu promeniti - objašnjavaju iz LGBT organizacije.

Kako navode u Progresu, Zakon je rađen po modelima koji već postoje u zemljama Zapadne Evrope, te neće biti suštinskih razlika u samim procedurama.

 

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi