Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Region

MOSTARKA MENJA POL “Da živim u pogrešnom telu, znao sam u ranom detinjstvu”

blic  ·  bih  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 07. MAR 2017

Rođena Mostarka sa zagrebačkom adresom jedna je od osoba je u fazi transformacije koja žarko želi promeniti pol te svoj život nastaviti kao muškarac.

Adaleta se javno izjasnila kao lezbejka pre nekoliko godina u jednoj emisiji, a danas se izjašnjava kao transseksualna osoba i o sebi govori u muškom rodu piše Index.hr.

Kako si i kada otkrio da živiš u pogrešnom telu?

Da živim u pogrešnom telu, znao sam u ranom detinjstvu, ali tada nisam znao kako bih nazvao taj pojam i proces kroz koji sam prolazio. Vremenom i odrastanjem nisam dolazio do nekih detaljnijih informacija o samom sebi pa sam samog sebe pronašao u emisiji "Dejana Talk Show", u kojoj sam govorio na temu "Žene koje vole žene".

Što se tada promenilo u tvom životu?

Tada je bila podnošljivija situacija nego sad, rekao bih. Tada sam se izjasnio kao lezbejka, moji su znali za to opredeljenje još od samog puberteta, ali nisam imao stopostotnu podršku, tako da odlaskom na TV rizikovao sam u mnogo čemu, što je krajnje rezultiralo odricanjem moje porodice od mene, i to odricanje je trajalo svega mesec i po, nakon čega sam poslao pismo mati gde sam naveo kako se osećam i nakon čijeg primitka se ona odazvala i kontaktirala me. Danas je drugačija situacija, moji ne znaju da želim promijeniti pol i nameravao sam im kazati kad uđem u proces tranzicije. Što se tiče prijatelja, imam veliku podršku, što me čini hrabrijim, snažnijih, i sretan sam mnogo zbog te činjenice.

Možeš li nam otkriti kako živiš sada i u kojoj si fazi što se tiče promene spola?

Još nije počelo. Tokom informisanja otkrio sam da prvo da se uđe u proces testiranja, je li netko transrodna osoba ili ne, potom odlazite kod psihijatra pa idete na psihološko savetovanje, posle toga vam daju dijagnozu, i na osnovu dijagnoze vam propisuju adekvatnu terapiju, u to ulaze hormoni. Operacija je zadnja faza koja se obavlja dva puta do konačnice.

Kako Hrvatska i Balkan generalno prihvaćaju ljude koji su drugačiji?

Što se tiče Zagreba, situacija je dosta bolja u odnosu na BiH, ako samo pogledamo na gej parade koje se odvijaju svake godine bez nekih većih problema, što bi recimo u BiH prošlo znatno gore, s obzirom na to da primitivizam vlada sve više. Ali, kako sam nisam pobornik takvih aktivnosti i nisam bio niti na jednoj "Paradi Ponosa" ne bih znao više.

Koje je najneugodnije iskustvo koje si doživio kao LGBT osoba u Hrvatskoj?

U sadašnjog fazi otkrivanja samog sebe, nisam imao nikakvih negativnih iskustava i kritika. Kao jedna transeksualna osoba, dobio sam mnogo više podrške, nego osuda.

Kako ide s curama danas?

Svestan sam da je sad sve drugačije, nisam u vezi, slobodan sam, pa ćemo videti kako će biti nadalje, što će se dešavati i na koji način će se odvijati.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi