Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Misisipi uveo zakon kojim otvara vrata diskriminaciji manjina

crol  ·  sad  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 04. APR 2014

U želji da zaštiti stanovnike Misisipija od uplitanja države ili pojedinaca u njihova religijska uverenja, guverner Fil Brajant uveo je zakon o takozvanim religijskim slobodama, koji je prvi put izglasao Bil Klinton, pre 21 godinu.

Izglasavanje konzervativnog i nepotrebnog zakona zabrinulo je pripadnike svih društvenih manjina - od religijskih manjina, etničkih grupa do LGBT zajednice - iz opravdane sumnje da bi zakon u praksi mogao značiti direktnu diskriminaciju ovih i drugih društvenih grupa. "Ponosan sam što sam imao priliku danas potpisati ovaj zakon koji će zaštititi lične religijske slobode pojedinaca u Misisipiju i sprečiti uplitanje vlade u njihove živote. Misisipi se sad pridružio 18 ostalih država koje brane religijske slobode na saveznom nivou", izjavio je Brajant nakon potpisivanja zakona.

Kako javlja portal Towleroad, u zakonu se navodi sledeće: "Osoba koja je pretrpela štetu zbog praktikovanja vlastite religije sme se na osnovu toga braniti pred sudom i dobiti odgovarajuću zaštitu u procesu protiv vlade. Ovo se odnosi na sve državne zakone, pravila, propise i njihovo zakonsko ili drugačije sprovođenje".

Nije dugo trebalo čekati na reakcije LGBT udruženja koja su ostala šokirana i razočarana vođstvom države američkog Juga. "Nadali smo se da će guverner osvestiti štetne posledice zakona za Misisipi. Nadali smo se da će razumeti koju štetu čini onima koji žive u toj državi ili se planiraju doseliti. Nažalost, danas su pobedili mržnja i ignorancija", jedna je od reakcija udruge GetEQUAL.

Slična je verzija zakona bila predstavljena u Arizoni, Tenesiju, Kanzasu, Južnoj Dakoti i Mejnu, koje su ipak odbacile predlog uz obrazloženje da su za "zaštitu religijskih sloboda i zaštitu pojedinca od prisilnog kršenja vlastitih uverenja, ali da ne podržavaju uvođenje ovog oblika diskriminacije" koji će državi doneti "više štete nego koristi".

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi