Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Merlinka ponovo među Srbima

enovine  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 03. NOV 2015

Vjeran Miladinović Merlinka rođen 1958. u Zagrebu, živeo neko vreme na jugu Srbije, u Prokuplju, potom se preselio u Beograd, gde se uglavnom bavio prostitucijom i na koncu tragično izgubio život. Tako bi se suvim faktima mogla predstaviti biografija Vjerana Miladinovića.

Merlinka je, međutim, bio autentični lik sa beogradskih ulica, svetlosnim godinama daleko od "opasnih momaka sa vrelog asfalta" koji su baš u to vreme (devedesetih godina prošlog veka) u Srbiji dočekali svojih pet minuta. Dok su takvi vikendom odlazili u koljačko-pljačkaške pohode po Bosni i Hrvatskoj, Merlinka je živeo u zgradi Narodne opservatorije na Kalemegdanu. Oni koji su ga poznavali kažu da je naročito voleo pse lutalice koje je redovno hranio.

Svoja iskustva Merlinka je pretočio u autobiografski roman "Terezin sin", a njegov život zainteresovao je još osamedesetih godina reditelja Želimira Žilnika. Filmofili će se najpre setiti Merlinkine glavne uloge u filmu "Dupe od mramora" (1995), no mnogi ne znaju da je svoj prvi filmski debi ostvario još 1986. u Žilnikovom filmu "Beograde, dobro jutro". Iste godine pojavio se u još jednom Žilnikovom ostvarenju - "Lijepe žene prolaze kroz grad".

Merlinka festival, koji je nazvan njemu u čast, održaće se od 10. do 14. decembra 2015. godine u Velikoj sali Doma omladine Beograda pod sloganom „Merlinka je za svakoga".

Festival otvara film „Ajzenštajn u Gvanahuatu" (Eisenstein in Guanajuato) legendarnog reditelja Pitera Grinaveja (Peter Greenaway). Film prati ruskog reditelja Sergeja Ajzenštajna koji nakon priznanja koje je dobio zbog svog revolucionarnog filma „Oklopnjača Potempkin" biva odbačen od Holivuda. On putuje u Meksiko 1931. godine da razmotri snimanje filma koji je finansiran od strane američkih pro-komunističkih simpatizera. Čini se da je ovo senzualno iskustvo od ključnog značaja za Ajzenštajnom život i filmsku karijeru.

Za svečano otvaranje pripremljen je kabare program na kome će učestvovati Sajsi MC, gudački kvartet „White Witches", a program vodi Kvirela de Bil.

Na festivalu će biti prikazano ukupno 60 filmova među kojima su i američki film „Baka" (Grandma) sa Lili Tomlin i Lavern Koks u glavnim ulogama, francuski „Letnje noći" (Les Nuits d'été) koji je osvojio Kvir lava u Veneciji, švedski „Dajk hard" (Dyke Hard), španski „Tajno" (A escondidas), indijski „Margarita sa slamkom" (Margarita with a straw), danski dokumentarac „Fasbinder - bezuslovna ljubav" (Fassbinder - To Love Without Demands), američki dokumentarac „Limitirano partnerstvo" (Limited partnership)...

Merlinka je takmičarski festival i dodeljuje nagradu za najbolji kratki film. Ovogodišnji žiri čine trans aktivistkinja Helena Vuković, filmski kritičar, novinar i pisac Đorđe Bajić i reditelj Stevan Filipović. Nagrada će biti dodeljena na svečanom zatvaranju festivala, 14. decembra kada nastupa zagrebačka drag queen grupa „House of Flamingo".

 

Vaši Komentari
*Fact se sa engleskog na srpski jezik prevodi kao cinjenica a fakat kao sleng rec koriste provincijalci koji zele da naprave impresiju jezicnom dramaturgijom.

Pod tragicno izgubio zivot u Beogradu '90ih se podrazumevao zlocin a pociniocu istog dopusteno da hoda Srbijom nekaznjeno. Neverovatno ali istinito da u Srbiji i dalje skupa tapkamo u istom mestu a jednostavno resenje je da sankcionisemo pocinioce raznih zlodela i krenemo unapred. Koja je onda svrha da imenujemo festivale u neciju cast?
Dedinje, Srbija · 03.11.2015, 11:48
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi