Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Filmovi

Merlinka festival: Grčki režiser Zaharias Mavroeidis gost Merlinka festivala

merlinka.com  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 13. DEC 2013

Večeras u 21 čas u Velikoj sali Doma omladine Beograda svoj film „Vodič" predstaviće grčki režiser Zaharias Mavroeidis.

Zaharias Mavroeidis je rođen u Atini 1980. godine. Studirao je arhitekturu u Atini, pozorišnu umetnost u Madridu, filmsku umetnost u Atini, scenario na Kubi. Režirao je kratke filmove i serije, a njegov poslednji kratki film „Ružičasta rekla" osvojio je nagradu za najbolji kratki film na LGBT filmskom festivalu u Oslu i prikazan je na više od 20 međunarodnih filmskih festivala.

Film „Vodič" je njegov prvi igrani film koji je snimljen u nezavisnoj produkciji od strane grupe posvećenih članova ekipe sa minimalnim budžetom i maksimalnim entuzijazmom.

Film prati Iasonasa koji dolazi u Atinu da započne svoju novu, ambicioznu karijeru kao turistički vodič za arhitekte. Njegova grupa se sastoji od studenata arhitekture iz celog sveta koji završavaju semestar razmene u Grčkoj. Uskoro se Iasonas suočava sa željama studenata da po ceo dan ispijaju kafe i uživaju, umesto da obilaze groblja i Akropolj. U međuvremenu sreće svoju prijateljicu Mirsini koja je više od toga. Uhvaćen u mrežu između prijateljice koja ga svakim danom sve manje vidi kao prijatelja i studenata koji ga svakim danom sve manje vide kao vodiča, on će sebi morati da odgovori na pitanja o svojoj seksualnosti, karijeri i životu uopšte.

Danas će svoje filmove imati prilike da predstave i nemačka režiserka Majte Rihter čiji kratki film „Margarite" ima svetsku premijeru u Beogradu i prikazuje se u 17 časova i asistent režisera filma „Dete moje" Bojsan Jakar, dokumentarca o aktivizmu roditelja LGBT osoba u Turskoj koji se prikazuje u 19 časova.

„Dete moje" je dokumentarac o veoma hrabroj i inspirativnoj grupi majki i očeva u Turskoj koji su roditelji dece koja su LGBT. Ne samo što su svi oni prešli težak put u prihvatanju svoje dece već su preduzeli sledeći korak u tome da svoja iskustva dele sa ostalim LGBT familijama kao i sa samom javnošću. U dokumentarcu „Dete moje" sedmoro roditelja intimno dele svoja iskustva sa gledaocima dok redefinišu pojmove toga šta znači biti roditelj, porodica, i aktivista u konzervativnom, homofobičnom i transfobičnom društvu. Film je režirao Kan Kandan.

Filmovi na drugoj večeri festivala

Dečko
Dreng
Režija: Julie Bezerra Madsen
Danska, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 30 min.

Oliver je zarobljen u sopstvenom telu. Rođen je kao devojčica ali se oseća kao dečak. Kada se pogleda u ogledalo sve je pogrešno. Pre nego što izađe krije svoje grudi i produbljuje glas. Pita: „Šta pomislite kada me vidite?". Kreacija novog identiteta je tek počela.


Jain
Režija: Marco Zanoni
Uloge: Stefan Mascheck, Karim Khomiakov
Nemačka, 2013.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Fabi je gej i to je ok. Dok Benni kaže da duge noći provedene sa Fabijem nisu ništa do produkt previše popijenog piva. Fabi ponovo partija sa Bennijem i to protiv samog sebe i dolazi do nasilne rasprave sa Benijevim prijateljem Maikom o Fabijevoj homoseksualnosti. Beni mora da napravi izbor u tome da zadrži svoju tajnu dok brani Fabija od Maika.

Autovanje
Coming out
Režija: Jerry Carlsson
Uloge: Charlie Gustafsson
Švedska, 2011.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 5 min.

Joel se najzad smislio, ili bar tako misli. Večeras će reći svojim roditeljima, ali da li je to pravi momenat? Šta bi trebao da uradi i šta da kaže?

Vimeo link: http://vimeo.com/20961258

Vojnici na straži
Avtash
Režija: Itsik Sayag
Uloge: Guy Lahav, Dotan Kraous, Maria Rabeskey, Nir Noy, Moti Levy,
Izrael, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 19 min.

Šest napaljenih i umornih vojnika na straži tokom nedelju dana duge rezervne podrške. Shai, gej vojnik koje je izolovan od grupe ali fantazira o pripadanju grupi i sa željom ih posmatra. Har'el, vojnik koji je strejt, senzualan i seksualan vidi Shaia kao seks objekat da na njemu isprazni svoju napaljenost.

Margarite
Margaritas
Režija: Mayté Richter
Nemačka, 2013.
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 12 min.

Subota veče u koktel baru. Čaše se sudaraju, služe se ledene margarite, svi su opušteni osim Rite. Ona nervozno čeka na svoj prvi sudar na slepo. A onda sudar kreće sasvim suprotno od očekivanog.

Vimeo link: http://vimeo.com/79005423

Dublje od mastila
Ink Deep
Režija: Constance Lévesque
Kanada, 2012.
Kratki film (Trans)
Trajanje: 3 min.

Tokom svoje ponovne terapije hormonima, Remy Leroux, transseksualac nas vodi kroz svoje telo do svog uma, roda i identiteta.

Kraljica mojih snova
The Queen of My Dreams
Režija: Fawzia Mirza, Ryan Logan
Uloge: Mouzam Makkar, Fawzia Mirza
SAD, 2012
Kratki film (Lezbejski)
Trajanje: 3 min.

Kao devojčica, Fawzia Mirza je pala pod uticaj Bolivudskih filmova i njihovih heroina sa sve njihovim ljubavnim obećanjima i ženstvenom perfekcijom. Ali kao odrasla ona gleda preko ramena i zamišlja romantičnu priču klasičnog filma „Aradhana" u sasvim drugačijem svetlu.

Pre reči
Antes de Palavras
Režija: Diego Carvalho Sá
Uloge: Maurício Destri, Henrique Larré, Layla Ruiz
Brazil, 2013
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Delići aproksimacije između dva momka pokazuje njihovu naivnu zainteresovanost Celia za Daria, pretpostavku koju izvodi Sofia na osnovu njihove bliskosti, kao i prethodnu zainteresovanost Daria za Celijem.

Vimeo link: http://vimeo.com/69391912

Termin
L'appuntamento
Režija: Daniele Sartori
Uloge: Leonardo Santini, Tommaso Minniti, Eleonora Bolla
Italija, 2012.
Kratki film (Gej)
Trajanje: 13 min.

Francesco, povređen jer je otkrio da ga devojka vara, želi da upozna svog suparnika. Jedno posle podne, želeći da se uhvati u koštac sa problemima zbog suparnika koji ga muči, on priznaje sve što ga je mučilo nekome ko će biti više od psihologa.

 

Dete moje
My Child
Režija: Can Candan
Turska, 2013.
Dokumentarni film (LGBT)
Trajanje: 81 min.

„Dete moje" je dokumentarac o veoma hrabroj i inspirativnoj grupi majki i očeva u Turskoj koji su roditelji dece koja su LGBTI. Ne samo što su svi oni prešli težak put u prihvatanju svoje dece već su preduzeli sledeći korak u tome da svoja iskustva dele sa ostalim LGBTI familijama kao i sa samom javnošću. U dokumentarcu „Dete moje" sedmoro roditelja intimno dele svoja iskustva sa gledaocima dok redefinišu pojmove toga šta znači biti roditelj, porodica, i aktivista u konzervativnom, homofobičnom i transfobičnom društvu.

Vimeo link: http://vimeo.com/58110720

 

Vodič
O xenagos
Režija: Zacharias Mavroeidis
Uloge: Mihalis Oikonomou, Katerina Mavrogiorgi, Kathrin Suckfiel
Grčka, 2011.
Igrani film, (Gej)
Trajanje: 94 min.

Iasonas dolazi u Atinu da započne svoju novu, ambicioznu karijeru kao turistički vodič za arhitekte. Njegova grupa se sastoji od studenata arhitekture iz celog sveta koji završavaju svoj ERASMUS semestar razmene u Grčkoj. Uskoro se Iasonas suočava sa željama studenata da po ceo dan ispijaju kafe i uživaju, umesto da obilaze groblja i Akropolj. U međuvremenu sreće svoju prijateljicu Mirsini koja je više od toga. Uhvaćen u mrežu između prijateljice koja ga svakim danom sve manje vidi kao prijatelja i studenata koji ga svakim danom sve manje vide kao vodiča, on će sebi morati da odgovori na pitanja o svojoj seksualnosti, karijeri i životu uopšte.

 

Vaši Komentari
Vodic je smoran do bola!
Beograd · 13.12.2013, 15:33
svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi