Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Scena

Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije 2015

transserbia  ·  beograd  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 19. NOV 2015

Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije obeležava se 20. novembra i posvećen je svim osobama koje su ubijene zbog transfobije, kao i svim trans* osobama koje su svakodnevno izložene mržnji i nasilju i koje zbog toga žive u neprestanom strahu. Gayten-LGBT se, svake godine, priključuje obeležavanju ovog dana, kada se sećamo i odajemo počast svim žrtvama transfobije i pozivamo na zaustavljanje svakog oblika diskriminacije i nasilja!

I ove godine vas pozivamo da zajedno obeležimo Međunarodni dan sećanja na žrtve transfobije tako što ćemo se okupiti u petak, 20. novembra u 20 h na Trgu Republike u Beogradu i zajedno zapaliti sveće u znak sećanja na osobe koje su ubijene zbog transfobije, kao i na sve trans osobe koje su svakodnevno izložene nasilju i diskriminaciji.

Obeležavanje ovog dana započela je trans* žena Gvendolin En Smit 1998. godine u znak sećanja na Ritu Hester, ubijenu u Masačusetsu. Deset godina kasnije organizacija TGEU - Transgender Europezapočinje projekat monitoringa ubistava trans* osoba.

Prema njihovim podacima, od početka projekta ubijeno je 1933 osobe različitih trans* identiteta, od čega je 271 trans* osoba ubijena u proteklih godinu dana.

Iako u Srbiji postoji antidiskriminaciono zakonodavstvo kojim se zabranjuje diskriminacija i garantuje jednakost svih građana i građanki, njegova primena i zaštita koju pruža trans* osobama i dalje su upitni. Život trans* osoba dodatno otežavaju negativni stavovi javnosti prema LGBTIQ osobama i visok stepen odobravanja diskriminacije i nasilja nad svima koji su drugačiji.

Jedan od najvećih pravnih problema trans* osoba u Srbiji jeste nepostojanje zakona kojim bi se zaštitila njihova prava i regulisala važna pitanja iz različitih sfera života, na prvom mestu mogućnost promene oznake pola/roda, ličnog imena i JMBG-a u svim ličnim dokumentima. Zato Gayten-LGBT još jednom poziva na usvajanje Zakona o rodnom identitetu, kao važan korak ka zaštiti i punoj ravnopravnosti trans* osoba!

Posebni zakoni o rodnom identitetu su se pokazali najboljim rešenjima u najvećem broju zemalja sveta, posebno imajući u vidu skoro donešeni zakon u Danskoj i na Malti, koji u potpunosti depatologizuje trans* identitete, sledeći primer argentinskog zakona.

Više o najnovijem izveštaju projekta Monitoring slučajeva ubistava trans osoba možete pročitatiti ovde:http://transserbia.org/vesti/982-monitoring-slucajeva-trans-ubistava-2015-dan-secanja-na-zrtve-transfobije
Na našem sajtu možete naći izveštaje i za prehodne godine do 2011.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi