Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Međunarodni dan ponosa ove godine skromniji, pod maskama ili onlajn

http://rs.n1info.com  ·  Odabrao: JM  ·  Dodato: 28. JUN 2020
Noam Galai/Getty Images North America

Masovne proslave dana ponosa LGBT osoba ove godine su izostale u Njujorku. Međunarodni dan ponosa obeležen je tiho i uz mere opreza.

Na ulicama Meksiko sitija bilo je tek nekoliko desetina ljudi, sa maskama na licima i uz poštovanje socijalne distance.

"Nosimo maske zato što poštujemo preporuke ministarstva zdravlja, a marširamo zato što želimo da nastavimo borbu koju je trans zajednica započela pre više od 50 godina, zahtevajući vidljivost i poštovanje naših prava", rekao je meksički aktivista Alan Kortez.

Manje opreza bilo je potrebno na Tajvanu - ostrvskoj zemlji koja se na svetu najuspešnije izborila protiv pandemije - iako samo 130 kilometara udaljena od kineske obale. Tajvan je registrovao sveukupno 450 zaraženih i samo sedam smrtnih slučajeva od kovida-19, a uspeh u borbi protiv virusa pripisuje se brzoj reakciji.

Tajvan je granice prema Kini zatvorio još u decembru 2019, kada su se pojavile prve vesti o tajanstvenoj upali pluća u Vuhanu.

"Ceo svet se bori sa pandemijom. Samo Tajvan može da organizuje aktivnosti tokom meseca ponosa", kaže organizator Prajda na Tajvana Darijen Čen.

"Tajvan je dobro kontrolisao pandemiju, tako da možemo da organizujemo aktivnosti tokom celog meseca ponosa", kaže LGBT aktivista Či Čijavei.

Ostatak planete, dan ponosa je obeležio virtuelno - festival "Global Pride 2020" održan je onlajn, uz koncerte, debate i emisije. Na sličnom onlajn festivalu pod imenom "Stonvolski dan" obratio se i bivši američki predsednik Barak Obama.

"Bez obzira na to da li štitimo prava pacijenata u zdravstvenom sistemu ili se borimo protiv nasilja nad LGBTQ populacijom, posebno nasilja nad crnim trans ženama; ili se zajednički borimo protiv rasne i socjalne nepravde širom zemlje, važno je da znate da vaš glas može da pokrene promene. Nadam se da svi znate da se progres neće desiti sam od sebe - desiće se ako ustanemo, progovorimo i zahtevamo promenu. To je ono što je Amerika oduvek bila", poručio je Obama.

U duginim bojama osvetjjen je i "Stonvol in", njujorški klub u kom je sve počelo 28. juna 1969. Posle policijske racije u tom gej klubu, usledila je serija protesta protiv policijske brutalnosti. Stounvolska revolucija uzima se kao početak savremenog pokreta za borbu za prava LGBT populacije.

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi