Slavimo 20 godina postojanja
Gej Srbija
Svet

Masovno venčanje na Kubi kao podrška bračnoj jednakosti

crol  ·  kuba  ·  Odabrao: m  ·  Dodato: 06. MAY 2015

Aktivisti za LGBT prava planiraju narednog vikenda na Kubi organizovati masovno venčanje kako bi i na taj način podržali ozakonjenje istopolnog braka.

Čitav će događaj predvoditi Mariela Kastro, kćerka predsednika Raula Kastra, koja je ujedno i vodeća aktivistkinja kampanje za LGBT prava, piše Pink News. Iako je masovno venčanje samo simbolično, jer se kao takvo legalno ne priznaje, ono će se održati kao deo godišnje Povorke ponosa Južne Amerike. Najavljujući događaj Mariela Kastro je rekla kako se nada da će ta njihova poruka dovesti i do zakonskih promena u budućnosti.

"Ne možemo organizovati pravo venčanje, ali hteli smo održati skromnu proslavu ljubavi s nekim od verskih vođa. Videćemo nakon toga šta još možemo učiniti", rekla je Kastro.

Na Kubi će ovog leta nastupiti i Zbor gej muškaraca Vašingtona kao deo poboljšanja odnosa sa SAD-om nakon pola stoleća bez diplomatskih odnosa između dve zemlje. Situacija oko bračne jednakosti u Južnoj Americi se lagano poboljšava nakon što je Urugvaj prošle godine legalizovao istopolni brak, to je 2010. učinila i Argentina, a oko polovine brazilskih država takođe dopušta gej brakove.

 

svet srbija region scena sport kolumna art & s-he-istory coming out zdravlje queeropedia queer filmovi muzika priče teorija prikazi i recenzije religija porno antibiotik intervju istorija sociologija psihijatrija & psihologija putovanja linkovi